Sada već davne 1878. godine u Bijeljinu je iz Novog Sada došao Adolf Vinterfeld, fotograf. Adolfu se 1904. Godine rodio se sin Ferdinand, u Bijeljini poznatiji kao “čika Ferdo”, fotograf koji je više od šesdeset godina fotoaparatom”ispisivao” istoriju Bijeljine.

Ferdo Vinterfeld je bio majstor svog zanata, jer je više od pola vijeka fotografisao ljude i događaje.S obzirom na to da Bijeljini još uvijek nema vlastiti gradski arhiv, Ferdove fotografije, sačuvane u muzeju Semberije, ali i one koje su svojevremeno otkupili sarajevski i novosadski muzeji, predstavljaju pravo arhivsko blago, jer se pomoću njih može rekonstruisati više od pedeset godina bijeljinske istorije.

Zahvaljujući fotografijama iz fonda Muzeja Semberije uspjeli smo rekonstruisati priču o čuvenom bijeljinskom fotografu, po mnogo čemu, za vrijeme u kojem je živio, svestranoj i nadarenoj ličnosti.

Bio fotograf, glumac – amater i sportista 

Ferdo je počeo da snima kao desetogodišnji dječak, pomažući u radnji ocu, i to je radio sve do sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. Osim fotografije, čika Ferdo je donio prvu fudbalsku loptu u Bijeljinu 1919. Godine, ali i prve koturaljke, dvije godine kasnije.
Decenijama je bio aktivan kao glumac u Amaterskom pozorištu “Scena”, odigravši brojne uloge. Uvažavali su ga i poštovali i u bijeljinskom Udruženju zanatlija.

Zanimljiv podatak je da je poklonio ili prodao desetak hiljada fotografija muzejima u Novom Sadu, Sarajevu i Bijeljini. Umro je 1985. godine i cijela Bijeljina je tada došla da ga isprati.


 Neprocjenjivo kulturno blago snimljeno foto – aparatom 

Analizirajući njegove fotografije danas, tri i po decenije nakon njegove smrti, otkriva se da je čika Ferdo bio, ustvari, neprevaziđeni fotoreporter toga doba, jer je, fotografišući lične i porodične portrete brojnih bijeljinskih porodica, zanatlijskih udruženja, generacije gimnazijalaca, učenice Ženske zanatske škole, svojim fotografijama tumačio  društvene, ekonomske i kulturne prilike toga doba.

Zbog svega toga Ferdove fotografije predstavljaju neprocjenjivo kulturno blago i za naše savremenike i za pokoljenja koja će tek stasavati.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име