Danas je u Bijeljini održana radionica za mlade u okviru projekta – „Ko se tuče taj se ne voli – Mladi protiv nasilja u adolescentskim vezama“. Projekat podržava Austrijska ambasada u BiH i ima za cilj da doprinese smanjenju i prevenciji nasilja u adolescentskim vezama kroz edukaciju i kampanje podizanja svijesti šire javnosti.

Programski koordinator Fondacije „Lara“ Dragana Petrić istakla je da ova organizacija već 25 godina radi na sprečavanju nasilja, prije svega nad ženama i djecom, ali da su se susretali i sa ostalim vrstama nasilja kroz rad sa mladima.

„Nismo se nešto mnogo bavili pitanjem nasilja u adolescentskim vezama, ali smo kroz jedan mali projekat, koji je podržala austrijska Ambasada u BiH, pokušali da skrenemo pažnju na tu problem nasilja u vezama mladih koje je veoma prisutno“, rekla je Petrićka.

Ona je navela da se o ovom nasilju malo govori, a da je njegova specifičnost to što je obostrano.

„Ispoljava se najviše u digitalnom obliku, onlajn svijetu, kroz emocionalno i psihološko nasilje koje veoma često prerasta u fizičko. S jedne strane, pokušavamo da edukujemo mlade o načinima prevencije i sprečavanja ovog nasilja, a u isto vrijeme pokušavamo da radimo na njihovoj mobilizaciji kako bi postali svjesniji, da bi bili malo više građanski aktivni i bavili se pitanjima koja se direktno njih tiču“, objasnila je Petrićka.

Prema njenim riječima, o ovoj vrsti nasilja rađeno je malo istraživanja i analiza, dok je Fondacija 2016. godine radila istraživanje na teritoriji BiH koje je pokazalo da je skoro dvije trećine ispitanika preživjelo neki oblik nasilja u svojim trenutnim ili prethodnim vezama.

„To se uglavnom odnosilo na emocionalno nasilje – manipulaciju, kontrolu. Postoji kao neka „rupa u zakonu“ jer se nasilje u vezama mladih kao takvo ne prepoznaje. Zakon prepoznaje samo nasilje u porodici, pa kada govorimo o nasilju govorimo o bračnim, porodičnim odnosima, a ovo u vezama mladih ostaje nekako neregulisano do kraja, što dovodi do toga da žrtve često budu institucionalno nezaštićene, rijetko se odlučuju da govore o tome. To je sve na čemu bismo htjeli da radimo – da nekako mlade ohrabrimo da govore o ovoj temi, da se s tim u vezi mogu obratiti školskim pedagozima, psiholozima, razrednim starješinama, roditeljima ili bilo kojoj drugoj osobi od povjerenja“, rekla je Petrićka.

Kako kaže, poražavajuće je to što mladi uglavnom ne prepoznaju loše međusobno ponašanje u vezama, kao nasilje.

„Pokušavamo sa mladima da razgovaramo o svemu, o tome šta je to ljubav, a šta nije, jer mnogo mladih misli da, ako je partner na primjer ljubomoran, time pokazuje da voli“, istakla je Petrićka.

Ona je napomenula da takvo ponašanje u vezama nije prihvatljivo, niti normalno.

„Adolescencija je poseban period u odrastanju koji sa sobom nosi buru emocionalnih promijena. Sve emocije u tom periodu su vrlo naglašene, tako da je i stanje poput zaljubljenosti i doživljaja ljubavi poprilično budno – adolescenti ih doživljavaju vrlo duboko. S druge strane, adolescenti nemaju dovoljno životnog iskustva i znanja kako se stupa i održava partnerska veza i zato budu vođeni uvjerenjima koja ih okružuju. Oni u današnjem društvu gledaju kako je nasilje normalizovano i vrlo često nisu sigurni šta je ispravno, a šta neispravno ponašanje kada se vode nezdravim uvjerenjima“, objasnila je Vedrana Rakić, sistemski, porodični psihoterapeut i predavač današnje radionice i dodala da se „crvene zastavice“ uveliko „podižu“ kada dođe do disbalansa moći i „kontrole“ u vezama.

Današnjoj radionici prisustvovali su i aktivisti „Vizije mladih“ koji su željeli pobliže da se upoznaju sa situacijama koje ne treba da trpe u okruženju i vezama.

„Svjedoci smo svakodnevnog nasilja u različitim oblicima. Kao mlada osoba, mislim da je ova tema veoma važna da znamo da li se možda sad nalazimo u situaciji početka nasilja u vezama ili ćemo se naći, a nismo dovoljno upućeni kako bismo se na vrijeme sklonili i zaštitili. Ova tema je veoma važna i mislim da bi mladi trebali da se upute i da vide i budu spremni da reaguju bez straha“, rekla je Valentina Stanković iz „Vizije mladih“ Bijeljina

Kroz edukativnu radionicu, koja se zasnivala na teorijskom i praktičnom dijelu, učesnici su imali priliku da se upoznaju o osnovama fenomena nasilja sa fokusom na nasilje u adolescentskim vezama, njegove uzroke, posljedice, pojavne oblike, ali i načine prevencije i intervencije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име