U Policijskoj upravi Bijeljina danas je održana zajednička konferencija za medije, Policijske uprave i Fondacije „Lara“ na kojoj se govorilo o statistici nasilja u proteklih šest mjeseci, kao i mjerama prevencije.

Jelica Kokotović, inspektor u Sektoru kriminalističke policije, istakla je da nasilje ne urušava samo jednu porodicu, nego cijeli sistem, te zbog toga smatra da bi nasilje trebalo da bude društveni problem.

U Policijsku upravu Bijeljina najčešće se prijavljuju fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje, a u posljednje vrijeme se sve ćešće prijavljuje i tzv.kombinovano nasilje.

„To zapravo znači da se prožima više vrsta nasilja. Fizičko je uglavnom nasilje koje je prepoznatljivo, postoje vidljive tjelesne povrede, ali svako fizičko nasilje uglavnom prati i psihičko. Sa razvojem moderne tehnologije, nasilje se prenosi iz tzv. offline sredine u online sredinu. Nasilnik vrši nasilje putem društvenih mreža, gdje nema fizičkog nasilja, ali imamo jako teško nasilje koje ostavlja na žrtvu osjećaj nesigurnosti i straha“, objašnjava Kokotović, te ističe da su uglavnom djeca i žene žrtve nasilja.

U proteklom periodu, odnosno, u proteklih šest mjeseci evidentirano je ukupno 95 prijava, od čega su 72 krivična djela i 23 po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici po Članu 12. Ukupan broj izvršilaca je bio 100, od čega je 88 muškog pola i 12 ženskog.

Evidentirana su i 42 lišenja slobode.

Kada je riječ o zaštitnim mjerama, predložena je jedna zaštitna mjera, odnosno, obavezan psihosociološki tretman i pet hitnih zaštitnih mjera, a to je udaljenje počinioca iz kuće.

Kokotović ističe da je, u odnosu na prošlu godinu, povećan broj prijava nasilja.

Jovana Spremo, koorinatorica Sigurne kuće Fondacija „Lara“ rekla je da je saradnja između institucija i Sigurne kuće je izuzetno dobra, naročito sa predstavnicima MUP-a, koji su uvijek dostupni za situacije sa kojima se susreću korisnice i zaposlenice Fondacije „Lara“.

Mirzeta Tomljanović iz Fondacije „Lara“ kaže da je, sa dolaskom pandemije, pa nadalje, nasilje u porastu. Prošle godine za prvih šest mjeseci u Sigurnoj kući je boravilo 15 žrtava, četiri punoljetne, tri dječaka i osam djevojčica. Dužina njihovog boravka je bila 3.300 noćenja.

„Ova godina je još poraznija. Prošle godine smo imali oko 700 poziva na SOS telefon, a ove godine više od 400 SOS poziva za samo prvih šest mjeseci, dok je 31 žrtva smještena u prvih šest mjeseci. Situacija je zaista posebna, jer pored fizičkog i psihičkog nasilja, sve više su prisutna i druga vrsta nasilja“, kaže Tomljanović.

Ona je istakla da su sudske kazne veoma blage, te da se pogrešne poruke šalju počiniocima i motiviše ih da nastave sa nasiljem.

Sve vrste nasilja možete anonimno prijaviti na SOS telefon Fondacije „Lara“ 1264 koji je dostupan 24 časa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име