Fondacija ''LARA'': Donijet je prvi ZAKON koji se bavi ZAŠTITOM ŽRTVE nasilja u porodici

Datum:

Share post:

Fondacija „Lara“ juče je organizovala Okrugli sto na temu „Novi standardi i izazovi u primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.“ Projekat „Jačanje institucionalne podrške za zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja“ Fondacija „Lara“ provodi u partnerstvu sa NVO „Ženski centar“ Trebinje, a uz finansijsku podršku švedske Fondacije Kvinna Till Kvinna, sa ključnom vizijom i ciljem: Nulta tolerancija na nasilje prema ženama.

„Ovo je jedan od prvih događaja koje „Lara“ organizuje, a vezan je za početak primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Ovdje smo sazvali institucije koje se na različite načine i iz različitih perspektiva bave pružanjem pomoći podrške žrtvama nasilja u porodici sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara, da bismo otvorili raspravu šta su nejasnoće u ovom Zakonu, šta je potrebno možda razjasniti, zašto je potrebno raditi edukaciju. Mi ćemo se tokom cijele godine baviti zalaganjem za punu primjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Dio rezultata ove rasprave uticaće na neke naše dalje aktivnosti, a najbitnije je da informišemo javnost o svim promjenama koje je donio ovaj Zakon“, rekla je Radmila Žigić, direktor Fondacije „Lara“.

 
Predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić, istakao je da je ovo prvi zakon koji se bavi zaštitom žrtve, a ne nasilnikom u smislu kažnjavanja.

„Sada smo iz zakona izbacili prekršajni postupak, odnosno, izbacili smo djelo nasilja u porodici kao djelo prekršaja. Sada imamo isključivo krivično djelo nasilja u porodici i njime će se baviti krivični postupak. Kroz prekršajni postupak, ovaj zakon je uspio da zadrži pomoć koja se pruža žrtvi nasilja što je novo u zakonodavstvu RS i BiH. Do ovoga je došlo tako što smo počeli da sprovodimo protokole koje je još 2011. godine BiH potpisala – Istambulska konvencija. Ona je potpisala da je država ta koja je dužna da pruži zaštitu žrtvi, a ne pojedinac ili dio koji se bavi tim stvarima kao nevladin sektor. Svi smo mi zajedno na istom zadatku“, objasnio je Hanušić.

TESTNA REKLAMA

Vesna Savić kao predstavnik Centra za socijalni rad, navela je da je Centar za socijalni rad jedan od subjekata zaštite od nasilja u porodici i da imaju obavezu praćenja svih aktivnosti koje su vezane za nasilje u porodici.

„Jedan segment je svakako evidentiranje svih slučajeva koji se prijave direktno Centru za socijalni rad. Kada posmatramo protekle godine, na godišnjem nivou mi imamo od 100 do 120 prijava nasilja u porodici što svakako nije konačna cifra, jer uvijek ostaje taj neki tamni broj, odnosno slučajevi koji nikada ne budu prijavljeni. Sigurno postoji veći broj nasilja u porodici nego što je to evidentirano. Ono što je sada za nas značajno u ovom periodu je da smo aktivno uključeni u izradu novog Protokola o postupanju u slučaju nasilja u porodici. Od 2010. godine postoji Protokol u našoj lokalnoj zajednici, ali obzirom da je donijet novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, mi se prvenstveno bavimo izmjenom tog Protokola, odnosno usklađivanjem sa novim zakonskim rješenjima“, istakla je Savićka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...