FOND PIO RS: Ostvarivanje prava na invalidsku penziju

Datum:

Share post:

Pravo na invalidsku penziju ima osiguranik kod koga je gubitak sposobnosti za rad prouzrokovan povredom van rada ili bolešću, nastao prije ispunjenja uslova za starosnu penziju, pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima pet godina staža osiguranja ili deset godina penzijskog staža.

Takođe, pravo na invalidsku penziju ima osiguranik kome je poslije 58. godine života utvrđena smanjena radna sposobnost, sa pravom na prekvalifikaciju ili dokvalifi-kaciju pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima pet godina staža osiguranja ili deset godina penzijskog staža.

Osiguranik kod koga je gubitak sposobnosti za rad pruzrokovan povredom na radu ili profesionalnom bolešću, ima pravo na invalidsku penziju, bez obzira na dužinu penzijskog staža.

Osiguranik do navršenih 35 godina života ima pravo na invalidsku penziju pod uslovom da do nastanka invalidnosti ima dvije godine staža osiguranja.

Od ukupno 280.472 korisnika prava, pravo na invalidsku penziju ostvarilo je 35.024 ili 12,49%.

Prosječna starost u momentu ostvarivanja prava na invalidsku penziju je 52 godine, pri čemu muškarci to pravo ostvaruju u prosjeku sa 52,5 godine, a žene sa 50,9 godina.
Korisnici prava na invalidsku penziju u prosjeku to pravo koriste 18,5 godina koje se iz godine u godinu blago povećava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće (foto)

Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, neistine i manipulacije su da...

VLADA SRBIJE: Još jedno priznanje za Bijeljinu – još jedno učešće na Krosu RTS-a (foto)

U Vladi Republike Srbije danas je održan radno-svečani sastanak s ciljem rekapitulacije prethodnog i najave KROSA RTS-a za 2024. godinu....