Međunarodni savjetodavni dani između nosilaca osiguranja penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH – Fonda PIO Republike Srpske i Federalnog zavoda MIO/PIO i nosioca osiguranja u Njemačkoj – Deutsche Rentenversicherung održani su 24 i 25. septembra u Mostaru, u sjedištu Federalnog zavoda.

– Domaćin savjetodavnih dana bio je Federalni zavod MIO/PIO čiji su stručni saradnici i predstavnici zajedno sa kolegama iz Fonda PIO Republike Srpske i njemačkog nocioca osiguranja davali pravne savjete osiguranicima i korisnicima prava na penziju i neposredno pružali detaljne informacije o ostvarivanju i korištenju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primjenom međunarodnog Sporazuma između SFRJ i SR Njemačke o socijalnom osiguranju, koji primjenjuju nosioci osiguranja u BiH -Fond PIO Republike Srpske i Federalni zavod MIO/PIO.

–  Inače, savjetodavni dani, uz prisustvo stranaka, pružaju veću mogućnost neposrednog rješavanja, posebno složenijih i dugotrajnijih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju, uz razmatranje priložene dokumentacije, efikasnijeg potvrđivanja staža osiguranja ostvarenog na području druge države, požurnica u postupcima rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava, pitanja mogućnosti povrata doprinosa u Njemačkoj, isplati penzija kao i drugim pitanjima iz ove oblasti, u neposrednom kontaktu sa savjetodavcima zaposlenim u Fondu/ Zavodu i Deutsche Rentenversicherung. 

– Na međunarodne savjetodavne dane u Mostaru odazvalo se više desetina osiguranika i korisnika. Na kraju je dogovoreno da u  2025. godini  domaćin savjetodavnih dana između nosilaca osiguranja u BiH i Njemačkoj bude Njemačka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име