U cilju efikasnijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske poziva sve osiguranike, koji u toku 2024. i 2025. godine ispunjavaju uslove za sticanje prava na starosnu penziju, da se obrate u najbližu poslovnicu Fonda, prema mjestu prebivališta, radi kompletiranja dokumentacije i ažuriranja podataka bitnih za postupak rješavanja o pravu na penziju.

Koristimo se prilikom da pozovemo osiguranike da, zajedno sa Fondom, pravovremeno započnu postupak obezbeđenje nedostajuće dokumentacije i podataka u matičnoj evidenciji  osiguranika, kako bi, kada ispune uslove, zaključe radni odnos i podnesu zahjev za ostvarivanje prava na penziju, Fond upravni postupak mogao provesti efikasno i u što kraćem roku.

Na ovakav način uz pravovremenu saradnju osiguranika i Fonda efikasnost i efektivnost stručne službe Fonda u provođenju upravnog postupka bila bi na veoma visokom nivou, a time i zadovoljstvo korisnika uslugama Fonda u ovom slučaju, osiguranika.

Osiguranicima se preporučuje da prilikom dolaska u najbližu poslovnicu Fonda ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su: radna knjižica ili fotokopija iste, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž), potvrdu staža iz drugih država ako je ista prethodno pribavljena, kao i druge dokaze o stažu koje osiguranik posjeduje.

Blagovremeno kompletiranje dokumentacije osiguraniku će omogućiti ostvarivanje prava u roku od 7-15 dana, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka od dva mjeseca.

Ovo se naročito odnosi na osiguranike koji su jedan period svog radnog vijeka proveli van teritorije Republike Srpske za koji je potrebno obezbijediti potvrdu staža iz inostranstva ili Federacije BiH. Bez obezbjeđenja ove potvrde staža Fond ne može pristupiti rješavanju takvih zahtjeva sve do kompletiranja dokumentacije sa tim veoma važnim dokumentom, koji je uslov za rješavanje o pravu na penziju.

Stoga, iz navedenih razloga, Fond apeluje na sve osiguranike, koji u ovoj godini stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, da se jave u najbližu poslovnicu Fonda, prema mjestu prebivališta, kako bi započeli i pravovremeno okončali postupak ISO 9001 CH10/0762.00; ISO 27001 HU12/6477; ISO 45001 CH19/1017.00; JIB/PIB (4)400411170007; Registarski uložak br. MBS 3-92 Okružni privredni sud u Bijeljini; Matični broj 1834134 kompletiranja dokumentacije potrebne za postupak rješavanja o pravu na starosnu penziju, nakon što zahtjev osiguranika bude podnesen.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име