Firma KITE BH sa sjedištem u Bijeljini danas je organizovala prezentaciju i isporuku poljoprivrednih mašina za koje su mnogi proizvođači iz cijele Republike Srpske aplicirali u prvom javnom pozivu projekta, koji je raspisan u septembru prošle godine, a finansijski ga je podržala Vlada Mađarske.

Prema programu podrške Vlade Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj do sada je 650 korisnika nabavilo oko 1.200 poljoprivrednih mašina, od čega je 150 samo u Semberiji. Nabavka je izvršena uz subvenciju do 70 odsto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić prisustvovao je isporuci poljoprivrednih mašina za 13 proizvođača u okviru projekta koji je finansijski podržala Vlada Mađarske i prenio pozdrave poljoprivrednicima i svim učesnicima ovog programa u ime Vlade Srpske i predsjednika Republike Milorada Dodika, navodeći da je ovo projekat koji je Dodik dogovorio sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

„Projekat Vlade Mađarske će uz kapitalna ulaganja Vlade Srpske omogućiti značajno osavremenjavanje mehanizacije i dugoročno veću produktivnost i bolju konkurentnost domaćeg agrara. Ovo je nešto što u svakom slučaju podrazumjeva kapitalnu investiciju, nešto što će dugoročno omogućiti našim poljoprivrednici da budu konkurentniji na tržištu i da imaju bolje prinose, ali moraće se mijenjati svijest da je proizvodnja pod vedrim nebom nešto što ćemo morati zaboraviti bez osiguranja i tražićemo modalitete kako da u tome učestvujemo što više i da se obuhvati što veći broj korisnika“, istakao je Minić.

Minić je rekao da će kapitalna ulaganja u poljoprivredu u ovoj godini biti veća nego u bilo kojih ranijih pet zbirno, i to u izuzetno teškoj godini u kojoj se bilježi loš rod, kvalitet i cijena pšenice, olujna nevremena i afrička kuga svinja.

Đorđe Mišković, d.o.o. „Kite Novi Sad“ rekao je da su firme su osnovane 100% mađarskim kapitalom, te da su se danas okupili da pozdrave i da podijele mašine po konkursu mađarske Fondacije „Progresus“.

„Želimo da se zahvalimo kupcima, darodavcima i da ukažemo Republici Srpskoj na ovu mogućnost, a tu smo da i nakon prodaje obezbedimo pun servis, originalne delove, redovan servis mašina“, rekao je Mišković.

Sandra Maksimović, predstavnik „Kite BH Bijeljina“, istakla je da su, pored toga što su zvanični zastupnici za „Džon Dir“ traktore, učestvovali i u programu subvencija mađarske vlade, odnosno, pomoći poljoprivrednicima koji su putem programa dobili povoljne mašine, uz subvencionciju 70% od vrijednosti mašina.

„Danas ćemo podijeliti 13 mašina, a ukupno imamo 20 mašina što se nas tiče u ovom programu, još uvijek čekamo proizvodnju dobavljača, jer su skoro izašli rezultati „Progresusa“, ali smo se trudili da bar neke osnovne mašine u skladu sa djelatnosti poljoprivrednika, isporučimo na vrijeme“, rekla je Maksimović.

Projekat pomoći mađarske Vlade poljoprivrednicima u Srpskoj sprovodi Fondacija „Progresus“, a Igor Požgaj iz ove fondacije rekao je na skupu da su po programu podrške Vlade Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj do sada isplatili 70 odsto mašina.

 „Ovo je jedna od najboljih stvari posla koji smo radili godinu dana, najljepši je dio kada vidite prve rezultate. Fondacija „Progresus“ je počela da ispunjava svoje najvažnije obaveze, a to je isplaćivanje novca distributerima od ukupno 655 poljoprivrednih gazdinstava koji su prošli u ovom progamu. Isplatili smo dvije trećine sredstava, skoro 70% novca je isplaćeno. Cilj nam je da sav novac isplatimo u roku od 15-20 dana“, rekao je Požgaj.

On je istakao da je preostalo još dovoljno sredstava, te da će početkom avgusta biti raspisan drugi javni poziv koji će biti proširen, odnosno, poljoprivrednici će moći aplicirati i za mašine za preradu hrane.

Firma KITE BH je podružnica mađarske korporacije Zrt KITE i jedini ovlašćeni zastupnik brenda vodećeg svjetskog proizvođača poljoprivrednih mašina „John Deere“ za teritoriju Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име