Finalna trka SDC šampionata 1. i 2. oktobra na parkingu ATC u Bijeljini

Datum:

Share post:

Optima motor sport klub i Auto Tjuning klub organizatori su treće, finalne trke SDC šampionata koja će se voziti prvog vikenda u oktobru, 1. i 2. oktobra, na parkingu Agro Tržnog centra u Bijeljini.

Prvi dan šampionata u driftu, atraktivnim auto-trkama, u kojima se vozila kreću bočno po asfaltu, rezervisan je za vozače iz Srbije, dok će drugi dan “Day of Champions” biti sadržajniji i tog dana će se voditi prava borba. Očekuje se dolazak desetak driftera iz regiona. Program oba dana počinje u 10 časova, a finalne trke zakazane su za 16 časova. Cena ulaznice iznosi 10 km.

U Srbiji su se “drift” trke pojavile sredinom 2000-ih, a danas se  godišnje održi 3 do 4 drift takmičenja. Ova  mlada auto disciplina drži visok nivo kvaliteta, a kako postoji zainteresovanost medija i publike, “drift” u regionu poslednjih godina ide napred. 

Ovo je prvi put da se drift vozi u Republici Srpskoj.

TESTNA REKLAMA

U “driftu” automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika “drift” trke je da trka nije vezana za vreme, već za tehničke performanse, putanju, brzinu, uglove, blizinu i prillaska “kliping pointima” . Ocene sudija su presudne.

Drifting takmičenja se sastoje iz dve faze. U početku, se voze pojedinačne vožnje, odnosno kvalifikacije, kada drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 ( ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32). To su trke u parovima ,“twin drift”, u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratilac mora sinhrono da ponovi odnosno kopira pokrete vozila lidera i da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar ili odvajanje od automobila vodećeg takmičara. U parovima, rezultat određuju sudije i vozač koji je osvojio “twin duel” prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja, koja se održavaju sa pripremljenim automobilima. Danas je to veoma popularna auto disciplina i razvija se u mnogim zemljama sveta a ekspanziju doživljava poslednjih godina na Balkanu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...