Filmu REPUBLIKA SRPSKA “BORBA ZA SLOBODU“ tri glavne nagrade na festivalu u Čileu

Datum:

Share post:

Srpski film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ osvojio je tri glavne nagrade u kategoriji dokumentarnih filmova na festivalu u Čileu.

Akademija South Film & Arts dodijelila je filmu nagrade Najbolji dugometražni dokumentarni film, Najbolja režija za dugometražni dokumentarni film i Najbolja kinematografija za dugometražni dokumentarni film.

Režiju potpisuje srpsko-kanadski režiser Boris Malagurski, dok je direktor fotografije Mladen Janković.

„Čestitam celom filmskom timu koji je vredno i svim srcem radio na ovom važnom filmu, posebne čestitke direktoru fotografije Mladenu Jankoviću koji je snimio neverovatne kadrove u iskrenoj želji da svetu predstavimo ono najbolje što naš narod ima“, rekao je Malagurski.

Nedavno je film osvojio i nagradu Najbolji istorijski dokumentarac na Silk Road Film Awards u Kanu, Francuskoj, dok je dobio nagradu za Najbolji dugometražni dokumentarni film i na 7th Art Independent Film Festivalu u Indiji.

Nominovan je na Near Nazareth festivalu u Izraelu, Cannes World Film Festivalu i RED Movie Awards u Francuskoj, kao i na Barcelona Indie Awards u Španiji i Montreal Independent Film Festivalu u Kanadi.

„Republika Srpska: Borba za slobodu“ predstavlja uzbudljivu priču o viševekovnoj borbi srpskog naroda da bude svoj na svome, uz intervju sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom.

Od zanimljivih istorijskih priča, do javnosti nepoznatih anegdota današnjice, film slikovito dočarava duh naroda sa zapadne strane Drine, njegov mentalitet, domaćinski odnos, srpsku hranu i muziku, kao i posebnosti različitih delova Srpske kroz zanimljive priče iz tih krajeva.

Nakon vrlo burne evropske turneje, tokom koje su bošnjački lobisti, bez gledanja filma, pokušali da ga zabrane, dokumentarac stiže i u Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Počevši od američke premijere u Patersonu, u Nju Džerziju 17. marta, film stiže gotovo dan za danom i u Džeksonvil, Nort Port, Orlando, Majami, San Dijego, Vankuver, Otavu, Najagara Fols, London (Ontario), Kičener, Toronto, Hamilton, Čikago, Atlantu, Vašington i Njujork.

Režiser Boris Malagurski prisustvovaće svim premijerama i odgovaraće na pitanja iz publike nakon svake projekcije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTAR NEŠIĆ: BiH i EUROPOL počeli zvaničnu saradnju – veliki korak približavanja BiH i EU

BiH konačno počela zvaničnu saradnju sa EUROPOL-om Bosna i Hercegovina počela operativnu saradnju sa EUROPOL-om; biće otvorena kancelarija Kontakt...

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...