Nenad Purić (56) iz Bijeljine od malena je zaljubljenik u šah, a ovu drevnu igru zavolio je gledajući oca kako sa komšijom svakoga dana povlači poteze po crnim i bijelim kvadratima, nakon čega je šah postao i dio njegove svakodnevice, te je u dvanaestoj godini krenuo na prva takmičenja, a danas sa ponosom može da istakne da je FIDE-majstor.

– Prvo takmičenje sam odigrao u Tuzli, za juniore, sa dvanaest godina. Bio sam vicešampion sjeveroistočne Bosne. Poslije sam krenuo da igram kao omladinac za više klubova u Bijeljini –  „Stara čaršija“, „Mladost“, „Panteri“… To su tri kluba koja su tada postojala u Bijeljini, a danas je ostao samo klub „Panteri“ – priča Purić za portal InfoBijeljina.

Ova magična igra, za njega predstavlja kombinatoriku, logiku, matematiku, intuiciju, viziju, a sve to može se povezati sa snalaženjem čovjeka u svakodnevnom životu.

– Sa 18 godina sam potpisao prvi profesionalni ugovor sa Šahovskim klubom „Panteri“ i tu sam dobijao honorar, a 1998. godine postao sam prvak Republike Srpske u ubrzanom šahu. Godine 2003. osvojio sam titulu FIDE-majstora i uzeo dva bala za internacionalnog majstora. To je jedna stepenica do velemajstora – pojašnjava Purić. 

On ističe da je Bijeljina grad u kojem živi mnogo talentovanih šahista, poput velemajstora Dalibora Stojanovića, inter-majstora Zorana Runića, ali i nekih omladinaca čija su imena već postala poznata u svijetu šaha.
– Šahovski klub „Panteri“ je od 1994. godine, kada je formiran, imao dosta zapaženih rezultata, gdje sam ja igrao prvu, drugu, treću ploču i bili smo nekoliko puta prvaci i igrali Premijer ligu BiH, najjaču ligu. Jedne godine smo se plasirali i u viši, evropski rang. Konkretno, bio sam prvak 

Bijeljine u tri navrata, 1994, 1998. i 2000. godine – naglašava Purić.

Nenad Purić već sedam godina igra za Šahovski klub Brčko, gdje je, kako kaže, veoma zadovoljan uslovima, ali istovremeno dodaje da Bijeljina nažalost nema dobar seniorski klub gdje bi njegovo znanje, i znanje drugih kolega, moglo doći do izražaja.
– U klubu u Brčkom, pet godina smo igrali u Premijer ligi, dvije godine u Prvoj ligi, a sa mnom je u klubu i Dalibor Stojanović. U Bijeljini ne postoji jak seniorski klub, pa nas je to podstaklo da potražimo najbliži klub koji je u najvećem rangu, i tamo imamo profesionalne ugovore – dodaje Purić.

On je za naš portal otkrio da postoje određeni pregovori sa Bojanom Savićem, sinom Ljubiše Savića Mauzera koji je bio jedan od osnivača Šahovskog kluba „Panteri“, da Bojan preuzme klub, odnosno da ga ponovo postave na staze stare slave.

– Na dobrom smo putu da ga ponovo pokrenemo, okupimo naše domaće igrače, i mislim da bi mogli da igramo u Premijer ligi. Radujem se tom potezu – navodi Purić.
Kada je riječ o šahu u Bijeljini, on ističe da je situacija u ovom gradu veoma dobra, da postoje tri-četiri kluba koja okupljaju mnogo omladine.

– I sam poznajem pedesetak dječaka i djevojčica koji igraju, treniraju, ima i nekoliko dobrih trenera koji vrlo uspješno rade svoj posao. Svaki sport daje čovjeku poseban smisao za život, tu su druženja, socijalizacija, učenje da se primi poraz, kao i pobjeda, tako da se uče jednom normalnom životu. Sjećam se vremena kad se u Bijeljini svako veče okupljalo od pedeset do stotinu šahista u klubu, kada smo igrali mitrovdanske i pantelinske turnire, prvenstvo kluba… Nadam se da će se ta vremena vratiti – zaključuje Purić.

Za kraj, Purić ističe da mu je uzor u mladosti bio prvak svijeta u šahu Anatolij Karpov i da mu je posebno draga fotografija iz 1996. godine (koju nam je ustupio za foto-galeriju), na kojoj je zajedno sa Anatolijem i nacionalnim majstorom Miodragom Mihojlićem. 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име