FG “Birač“ mora da isplati “Pavgordu“ 122 miliona KM

Datum:

Share post:

Menadžment kompanije “Alumina” saopštio je danas da je zvornički Osnovni sud donio rješenje kojim se Fabrika glinice “Birač” obavezuje da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem privrednog društva “Alumina”.

“Ovakve pogubne odluke ne karakterišu ni neke od najnerazvijenijih zemalja svijeta, jer samo je zvornički sud u stanju da vodi izvrši postupak protiv stečajne mase, iako je svugde u svijetu, pa i kod nas ovo strogo zabranjeno, kao i izvršni postupak za fiktivna potraživanja i zaloge”,istaknuto je u saopštenju.

Ova odluka suda donesena u petak, 19. aprila, ističu iz “Alumine”, definitivno vodi zaustavljanju fabrike, gubitku 1.600 radnih mjesta, te kao takva odmah mora biti opozvana.

U protivnom, ističu iz “Alumine”, radnici i menadžment će bez daljeg odlaganja preduzeti radikalne mjere radi zaštite fabrike i svoje egzistencije “jer nisu spremni da trpe bezakonje ovog privatnog suda”.

TESTNA REKLAMA

Menadžment kompanije “Alumina” obavijestio je danas sve republičke institucije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ovom činu “zvorničkog sudije Jelene Todorović učinjenog na štetu `Birča`, `Alumine` i Republike Srpske, a u korist kontroverzne organizacije okupljene oko fočanskog `Pavgorda` i lokalnih moćnika”, saopšteno je danas iz zvorničke kompanije.

“Zvornički Osnovni sud izgleda može da vodi izvršni postupak u slučaju gdje postoji presuđena stvar da dug ne postoji, i to od Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Višeg privrednog suda u Banjaluci i Vrhovog suda Republike Srpske”, istakao je menadžment “Alumine”.

U saopštenju se ističe da kontroverzno potraživanje “Pavgorda” i Ukio banke iz Litvanije ne postoji za najviše sudske instance koje se bave privrednim pravom u Republici Srpskoj, “ali evidentno postoje za sudiju Todorović, `Pavgord` i lokalne moćnike iz politike i pravosuđa”.

Iz “Alumine” podsjećaju da je na pogubnost ovog izvršenja, nezakonitost i štetu svim institucijama nedavno ukazao i Okružni privredni sud u Bijeljini, te ističu da upravo ovaj čin direktno sprečava da se povjerioci u stečaju “Birača” naplate.

“Dakle, ovim se direktno udara na budžet Republike Srpske sa potraživanjem od više od 42 miliona KM, udara se na `Srbija gas`, `BH gas`, stotine malih i srednjih firmi i radnika sa dodatnih 48 miliona KM priznatih potraživanja koja svoj novac neće vidjeti”, istakli su iz “Alumine”.

Iz “Alumine” pitaju da li je ikome čudno što nijedan sudski postupak “Pavgorda” protiv firmi “Alumina”, “Birač”, “Alusil”, “Mehanika” nije došao kod bilo kojeg drugog sudije u Osnovnom sudu u Zvorniku, gdje ima osam sudija, nego svi postupci dolaze kod Todorovićeve.

“Smatramo da je došlo vrijeme da Narodna skupština Republike Srpske izmijeni Zakon o sudovima i ukine Osnovni sud u Zvorniku, kako je to ranije predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posle slične odluke Jelene Todorović, jer svako dalje odlaganje ukidanja ovog suda će uništiti `Aluminu`, pa i grad Zvornik”, istaknuto je u saopštenju.

Iz “Alumine” su pozvali nadležno Tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu za organizovani kriminal i Upravu kriminalističkih poslova Republike Srpske da, bez odlaganja, intervenišu “kako bi se ovo bezakonje zaustavilo, a odgovorni za sva zlodjela prema `Alumini` i `Biraču` hitno sankcionisali”.

Menadžment “Alumine” ističe da se uz mnogobrojne probleme, zajedno sa radnicima, već šest godina bori da razvije ovu fabriku i smatra “da predaja fabrike ovom kontroverznom udruženju predstavlja akt bez presedana u pravnoj istoriji”.

Menadžment kompanije”Alumina” ovo pismo je dostavio Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču. 

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...