Festival murala u Bijeljini – Grad će zablistati novim bojama (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u Bijeljni počeo prvi Mural festival “Meraki Mural Fest” koji za cilj da promoviše i osnaži: žene i djecu u umjetnosti, muralnu umjetnost, rodnu i vjersku ravnopravnost, regionalno prijateljstvo i turizam u Bijeljini.

Osmišljen je po uzoru na mnoge uspješne slične festivale u drugim većim gradovima u zemlji i šire. Podijeljen je u četiri segmenta: slikarska radionica, oslikavanje murala, izložba i tribina.

Glavni cilj projekta je da se djeca edukuju kroz školu slikarstva i tako nađu novi mladi talenti.

Pet priznatih i poznatih umjetnica iz Srbije, Hrvatske i BiH će oslikati murale većih dimenzija na različitim lokacijama u Bijeljini. Umjetnice koje će učestvovati na festivalu su Jana Danilović iz Beograda, ojoMAGico iz Rijeke, Sunita iz Sarajeva, TKV iz Beograda i MoveRama iz Bijeljine. Pored njih, grad Bijeljina će dobiti mural koji će oslikati djeca iz slikarske radionice „Sfumato“ sa svojim Majstorom Spomenkom Đekićem.

Marija Tica Kovačević, (MoveRama) street art umjetnik i organizator festivala, istakla je da je cilj upoznati bijeljince sa ljepotama koje omogućavaju murali, te da se u narednim godinama, festival predstavi kao tradicionalni.

„Danas će stanovnici Bijelijne videti šta mi ustvari pružamo. U oslikavanju učestvuju poznate umetnice koje su radile u Evropi, svetu i nisu amateri. S obzirom da je akcenat na žene koje se bave ovom vrstom posla, želimo da pokažemo da su i žene itekako sposobne da se bave oslikavanjem murala“, rekla je organizatorka.

Kako kaže, još uvijek je čudno vidjeti ženu u svijetu murala, a još čudnije kada žene rade sa sprejevima.

„Pokušavam da uvedem ovo zanimanje kao normalno, jer nas ima mnogo, samo treba nas angažovati. Sa ostalim organizatorima smo dogovorili da ove godine na festivalu budu baš samo žene, jer na taj način pokušavamo da razbijemo tabue“, kaže Marija za portal Dešavanja u Bijeljini.

Marijine radove stanovnici Bijeljine mogli su da vide i ranije, s obzirom da je imala i sopstvene izložbe. Uradila je veliki broj murala u Bijeljini, pretežno u ugostiteljskim objektima.

U sklopu festivala u Bijeljini će biti oslikano nekoliko murala na različitim lokacijama. Tri će biti na lokaciji iza tzv. „Bijelih zgrada“, dok će Marija jedan mural oslikati u blizini bijeljinske Biblioteke.

Kroz svoj rad, umjetnice će imati i asistente iz slikarske radionice koji će na ovaj način imati informacije iz „prve ruke“, ukoliko žele da se bave ovom vrstom umjetnosti.

Jedna od gostiju iz regiona, tačnije iz Rijeke, Jadranka Lacković (ojoMAGico), ovim poslom bavi se već cijelu deceniju. Iako se boji visine, sa uživanjem osikava zidove i strah je manje bitan u cijeloj priči kada se prepusti poslu.

„Unazad nekoliko godina napravila sam dosta murala, ja ih zovem riblji murali, gdje se koriste motivi ribe. Ovdje ću prvi put napraviti motiv ribe gdje će biti crna podloga. Razlog za to je što boje nikad nisu toliko jake i svijetle kao što su na tamnoj podlozi. Do tog saznanja sam sasvim slučajno došla i dopalo mi se. Ko malo dublje razmisli, shvatiće da je to zapravo svjetlost u tami, što je predivna poruka. Inače, ovdje ćemo oslikati ribice koje žive u tim predjelima gdje nema jako puno svjetla i one su prozirne i svjetle. Cijeli mural sam zamislila da, kada ga gledate, bude jako magičan, ali kao bajkovito magičan. Imaće i balone od sapunice i male zvjezdice, tako da kada gledate niste sigurni da li su to okeanske dubine ili je galaksija u svemiru, da li je to negdje u mašti ili se stvarno događa“, rekla je ojoMAGico.

Murali u Bijeljini zablistaće u narednim danima.

Mlađi umjetnici će takođe imati priliku da apliciraju kao asistenti neke od umjetnica i time steknu nova znanja i doprinesu uljepšavanju svog grada. Festival je pod pokroviteljstvom grada Bijeljina a dozvole za izradu murala, na određenim lokacijama obezbjedio je Grad Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...