Farma za proizvodnju mlijeka dnevno proizvede 2.000 litara

Datum:

Share post:

Da proizvodnja mlijeka u Srpskoj farmerima obezbjeđuje pristojan život, primjer je porodica Simić iz Vršana kod Bijeljine. Posjeduju savremenu farmu, sa sistemom za praćenje zdravstvenog stanja životinja. Imaju 85 muznih grla i dnevno proizvedu 2.000 litara mlijeka.
 

Proizvodnja mlijeka u Srpskoj ne može biti dovedena u pitanje sve dok postoje vrijedni farmeri kao što je Vićo Simić iz Vršana kod Bijeljine. 25 godina proizvodi mlijeko i unapređuje proizvodnju. Vlastitim sredstvima izgradio je savremenu farmu u kojoj, uz manje rada ostvaruje veću produktivnost i zaradu.

– Išli smo po Evropi i gledali šta drugi ljudi rade i kako sebi da olakšamo, da bude lakše za hraniti stoku, za musti, za tov, pa tek onda ostalo. Da bi bilo malo isplativije, mora se više novca uložiti – tvrdi Vićo Simić.

Od kada su uveli sistem za praćenje zdravlja, mlječnosti i drugih parametara za svako grlo u štali, tokom 24 časa, gubitke su sveli na minimum. A savremeno izmuzište omogućava da muža 85 grla traje samo sat i po.

TESTNA REKLAMA

– Ovakva muža koju ja imam nije nikakv teret. Јeste obaveza, ujutru, naveče, ali to smtram svojim poslom, pa nije teško – kaže Ljubica Simić.

Velika pomoć u ovoj proizvodnji su podsticaji resornog ministarstva, koje Simići uglavnom koriste za nove investicije.

– Podsticaji pomažu dosta. I ova zgrada je napravljena je odtoga. Da nije bilo podsticaja, nikada ne bih smio ni početi da radim – dodao je Vićo Simić.

Simići obrađuju oko 100 hektara zemlje od kojih je samo 10u njihovomvlasništvu. Zbog problema oko dobijanja ugovora o zakupu na 70 odstooranice ne mogu ostvariti podsticaj ni po jednom osnovu. Ali idu naprijed i planiraju dalju modernizaciju farme i nove investicije jer od ove proizvodnje lijepo živi njihova šestočlana porodica.

Izvor: rtrs.tv

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...