Evropska sedmica urbane mobilnosti od 16. do 22. septembra – „Mix & Move“ (video)

Datum:

Share post:

Gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, u saradnji sa velikim brojem sponzora i partnera, po peti put organizuje Evropsku sedmicu mobilnosti od 16. do 22. septembra, pod ovogodišnjim sloganom “Mix & Move”.  

Tim povodom na Gradskom trgu u Bijeljini organizovan je performans, odnosno, vožnja bicikla na poligonu.

Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS istakao je da se Evropska sedmica urbane mobilnosti obilježava širom Evrope, a Bijeljina je već godinama dio tih aktivnosti.

„Vidjeli smo da u koroni i tokom pandemije virusa korona možemo više koristiti alternativne vidove prevoza, kao što su električna vozila, te smo danas i pripremili flajere ispred Agencije za bezbjednost saobraćaja kako da se upotrebljavaju laka električna vozila koja su budućnost u Evropi, pa tako i kod nas. Mislim da će podizanje svijesti o urbanoj mobilnosti konačno u našem gradu napraviti mali pomak u saobraćaju i funkcionisanja saobraćaja u gradu“, rekao je Petrović.

TESTNA REKLAMA

AMS RS i AMD već tradiocionalno učestvuju organizaciji u sedmici Evropske mobilnosti, a svoj doprinos AMS pružiće od 16. do 22. septembra tako što će organizovati takmičenje u vožnji bicilkla na poligonima gdje su za najbolje obezbjeđene i nagrade.

Dio Evropske sedmice urbane mobilnosti je i EP Mobile, koji je osnovan 2019. godine sa tendencijom i ciljem da se uspostavi i razvije infrastruktura električnih punjača za punjenje električnih vozila. Kako su istakli iz EP Mobile, postavljena je infrastruktura za preko 40 punjača širom RS i BiH.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina rekao je da je bitno širiti svijest koliko je nemotorni saobraćaj značajan za zdravlje, za stanje duha i za zaštitu životne sredine i promocije svih onih vrijednosti koje kreću od predškolskih uzrasta.

„Jedan od planova za budućnost je i sistem „Bike sharing“, a cilj je da na jednoj tački u gradu ostavite bicikl, obavite što imate, pređete u drugu tačku i tamo da vas sačeka bicikl koji ćete moći tokom mjesečne pretplate i koristiti. U skladu sa budžetskim okvirom uspjeli smo završiti radove i otvoriti novu pješačku zonu u Ulici patrijarha Pavla, ali nećemo stati na tome… Izgradnja javne garaže je takođe u planu kako bi Bijeljina imala optimalan broj parking mjesta, radićemo i na pješačkim prelazima, s obzirom da bezbjednost pješaka treba da bude na boljem nivou“, rekao je Petrović, te dodao da Direkcija za izgradnju i razvoj grada radi na projektovanju pješačko-biciklističke staze na dionici puta Bijeljina-Amajlije u dužini od 8km.

Cilj je da se biciklom može doći od Grada do rijeke Drine. Takođe, Gradonačelnk je najavio da je u toku projektovanje dokumentacije za Račansku ulicu sa pripadajućom infrastukturom svih podzemnih i nadzemnih instalacija.

Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra u Ministarstvu saobraćaja i veza u Vladi RS, istakao je da cilj manifestacije promocija nemotornog saobraćaja, sa posebnim osvrtom na smanjenje upotrebe putničkih automobila i smanjenje motornog saobraćaja.

„Želimo time da utičemo na smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdraviji način života. Poznato je da su evropski gradovi koji promovišu pješačenje i biciklistički saobraćaj daleko popularniji za život, ali svakako primaljiviji za turiste“, rekao je Stanimirović.

On je istakao da je problem u većini gradova saobraćajna infrastruktura, u smislu biciklističkih staza, te je ovom prilikom apelovao na jedinice lokalne samouprave, da posebnu pažnju posvete izradi prostorno-planske dokumentacije, odnosno, formiranju biciklističkih koridora i pješačkih staza.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Zoran Adžić preko menadžmenta Arene Gradiška ucjenjuje klubove kako bi zabranio prenos Micro mreži

Velika prašina se podigila kada je gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, pokušao zabraniti Micro mreži da prenosi sportske događaje...

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...