Evropska sedmica mobilnosti od 16. do 22. septembra u Bijeljini

Datum:

Share post:

Od 16. do 22. septembra Bijeljina će ponovo biti dio „Evropske sedmice mobilnosti“. Po tradiciji, Grad Bijeljina podržava ovu manifestaciju i tako postaje dio velike porodice gradova u Evropi koji promovišu važnost ekološki efikasnih načina kretanja ljudi i zdravog načina života. Tema Evropske sedmice mobilnosti za 2022. godinu je „Bolja povezanost“, dok moto glasi „Krećimo se kvalitetnije“. Evropska sedmica mobilnosti naglasak stavlja na bezbjedno pješačenje, vožnju bicikla i prednosti koje iz zdravog odnosa prema životnoj sredini proističu po zdravlje ljudskog organizma. U mnogim evropskim zemljama praksa je pokazala da da su gradovi koji promovišu pješačenje i vožnju bicikla, umjesto korišćenja privatnih motornih vozila, aktraktivniji za život.

U okviru ove sedmice u Bijeljini su planirane brojne aktivnosti.

U petak, 16. septembra, poslije otvaranja manifestacije, za 11 časova je zakazana ulična akcija koja ima za cilj podizanje svijesti o urbanoj mobilnosti u gradu, anketiranje građana i promotivne aktivnosti koje se tiču Agende 2030 i Evropske nedelje mobilnosti. Do 13 časova će, uz podršku Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i AMSRS, na centralnom gradskom trgu biti postavljen i dječiji poligon za djecu za simulaciju učešća u saobraćaju. Istog dana, u 17 časova za pješake će biti otvorena Ulica Vuka Karadžića.

Subotnji termin od 12 do 14.30 časova je rezervisan za „Fitnes za djecu“ u centru grada, u Ulici Vuka Karadžića. Istovremeno će biti realizovan monitoring protoka saobraćaja u centru grada. Istog dana od 17 do 23 časa, ponovo će za saobraćaj biti zatvorena Ulica Vuka Karadžića.

TESTNA REKLAMA

Nedjelja je rezervisana za biciklističko druženje „20-ka za zdravlje“ koje će početi u 10.30 i trajati do 15.30 časova, a ljubitelji dvotočkaša će pedalati od gradskog Trga do Eko-vizitor centra „Jezera“. Toga dana, centar grada biće otvoren samo za pješake.

Narednog dana, u ponedjeljak, 19. septembra, posvećen je djeci sa poteškoćama u razvoju, te će u 11 časova, u Gradskom parku, startovati „Igre bez granica“ pod motom „Mogu i ja“. Od 17 časova će Ulica Vuka Karadžića biti ponovo otvorena za pješake, sve do 23 časa, kao i 20. septembra

Posljednjeg dana manifestacije, 22. septembra, koji se, inače, obilježava kao Svjetski dan bez automobila, u Ulici Vuka Karadžića, pod sloganom „zaROLAJ“ od 18 do 20 časova, biće održana promocija točkića (roleri, trotineti, skejtovi). Kao i tokom svih dana trajanja Evropske sedmice mobilnosti, ova ulica će od 17 do 23 časa biti zatvorena za saobraćaj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Pojedini mediji u Bijeljini prave atraktivne naslove??? (foto)

Na meil adresu Redakcije portala Dešavanja u Bijeljini danas, 26. septembra 2022. godine u 17. 18 časova, je...

MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih...

MARKOVIĆ, PDP: Ubjedljiva pobjeda Jelene Trivić i Mirka Šarovića (foto, video)

Slaviša Marković, predsjednik GO PDP Bijeljina, na konferenciji za medije, zajedno sa kandidatima PDP u Izbornoj jedinici 6,...

„Elvako MetPro“ potpisao ugovor sa Italijanima vrijedan devet miliona KM, posao za novih 15 radnika

Rukovodstvo preduzeća „Elvako MetPro“ iz Bijeljine ozvaničilo je danas početak poslovanja sa državnom italijanskom kompanijom „Terna“ za koju...