Evo koje uslove moraju ispuniti višečlane porodice da dobiju 750 KM

Datum:

Share post:

Porodice sa četvoro i više djece u Republici Srpskoj primaće 750 KM mjesečno, ukoliko je jedan od roditelja nezaposlen i pod uslovom da najstarije dijete nije starije od 18 godina.

To su samo neki od uslova koji su definisani Odlukom o isplati finansijske pomoći za višečlane porodice, a koja je objavljena u Službenom glasniku RS.

Ovu pomoć obećala je Vlada RS kao dio mjera pronatalitetne politike pred sam početak predizborne kampanje, a poslednje informacije pokazuju da su pripremljeni uslovi koji trebaju da regulišu ovu oblast do kraja ove godine.

Roditelj može ostvariti ovu pomoć ako je nezaposlen, da ima četvoro ili više djece, od kojih je najstarije dijete u dobi do 18 godina života, da ima državljanstvo BiH/RS i da ima mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i na teritoriji Brčko Distrikta BiH sa entitetskim državljanstvom RS na dan stupanja na snagu ove odluke.

TESTNA REKLAMA

Finansijska pomoć po ovoj odluci obezbjeđuje se u mjesečnom iznosu od 750 KM, a počinje sa septembrom 2022. godine.

Isplata ove finansijske prestaje kad najmlađe dijete navrši 18 godina života, smrću korisnika, zasnivanjem radnog odnosa, ostvarivanjem prava na penziju, gubitkom državljanstva Republike Srpske i BiH I promjenom prebivališta izvan RS ili teritorije Brčko Distrikta BiH.

Roditelji mogu dobiti ovu vrstu podrške na dva načina. Prvi je ako se prijave na javni poziv, koji će pripremiti Ministarstvo porodice omladine RS, te nakon što se utvrdi da li ispunjavaju uslove. Drugi bi išao po automatizmu, ako je roditelj korisnik prava iz dječije zaštite.

U ovoj odluci je precizirano da se finansijska pomoć odnosi se na 2022. godinu, te da će prava iz ove oblasti biti predmet zakonske regulative čija primjena se očekuje stupanjem na snagu 1. januara 2023. godine kao trajna mjera pronatalitetne politike.

Prema ranijim najavama ovom mjerom bi trebalo biti obuhvaćeno 1.300 porodica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...