Episkop Fotije molitveno sa vjernicima proslavio krsnu slavu: Pozvao vjernike da se mole za Kosovo da ostane srpsko

Datum:

Share post:

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je vjernike da se mole za raspeto Kosovo da ostane srpsko.

-Kosovo je oduvijek naše, tamo je srce naše, tamo su sve svetinje naše, tamo smo mi i naši temelji. Mi smo jedno biće i jedan narod i jedan krst svetosavski nosimo do dana današnjeg, a samo ćemo ga zajedno iznijeti sa svojim svetiteljima-porčio je vladika Fotije.

U hramu Svetog Đorđa u Bijeljini Svetu arhijerejski liturgiju služili su episkop Fotije zajedno sa episkopima, gornjokarlovačkim Gerasimom, osečkopoljskim Heruvimom i šabačkim Jerotejem.

Nakon svete liturgije episkop Fotije proslavio je svoju krsnu slavu Časne Verige Svetog apostola Petra zajedno sa vjernicima lomljenjem slavskog kolača.

Krsnoj slavi episkopa Fotija molitveno su prisustvovali i episkopi, valjevski Isihije i mohački Damaskin, vikar episkopa bačkog Irineja, kao i umirovljeni episkopi Vasilije i Konstantin.

Episkop gornjokarlovački Gerasim čestitao je episkopu Fotiju krsnu slavu i poželio da ga Gospod molitvama Svetog apostola Petra osnaži i ukrijepi u njegovoj službi onako kako dolikuje arhijereju Božijem koji vodi narod.

-Vremena nisu laka i jednostavna ali nikada i nismo tražili jednostavno i lako, nego da nas Gospod blagoslovi da prođemo kroz sve teškoće i da kao pobjednici izađemo pred lice Njegovo. A to možemo pomoću Njegovom, blagodaću Njegovom i molitvama svih svetih i Svetog apostola Petra-rekao je vladika Gerasim.

Zajedno sa brojnim vjernicima molitvenom skupu prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je episkopu Fotiju čestitao krsnu slavu u svoje lično ime ali i u ime podmajevičana i poželio mu vazda dobro zdravlje mir i sreću.

Perić je za vladiku Fotija rekao da je dao pečat ne samo duhovnom životu, već i svakolikom drugom progresu vodeći narod na najbolji mogući način putem Isusa Hrista kao arhijerej, ličnost intelektualac i duhovnik koji je radost i ponos naroda i Eparhije zvorničko-tuzlanske.

-Malo ko kao Vladika Fotije zna i osjeća sve muke, nevolje, potrebe, ali i puteve izlaska iz svakog ćorsokaka za Srbe u rasejanju, regionu, ovdje  kod nas i u našoj matici. Vladika Fotije nas uči ljubavlju kako da budemo na najbolji mogući način sabrani, tako da naš kulturni, duhovni i jezički prostor niko ne može da omeđi, unizi i ponizi-rekao je Perić koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Nakon liturgije Vladika Fotije upriličio je svečani ručak za monaštvo, sveštenstvo, društevene i političke radnike regije Semberije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...