EPISKOP FOTIJE: Lijepo je kad sva braća žive zajedno (foto, video)

Datum:

Share post:

NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je u Bijeljini Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona povodom hramovne i gradske slave, poručivši vjerujućem narodu da treba živjeti u zajedništvu, a prevazići stranačke podjele.

Vladika Fotije je rekao da i danas u crkvi Svetog Pantelejmona ima mnogo ljudi, iz raznih krajeva i običaja, koji imaju jednu vjeru, pravoslavnu, koja ih ujedinjuje u jedno tijelo Duha Svetoga, tijelo samog Hrista.

On je dodao da je zato Pravoslavlje vaseljensko, a tvorci novoga svjetskog poretka su dobro prepoznali da to može da za njih bude problem.

„Pravoslavlje je, u stvari, jedan blagodatni svetski poredak u istoriji čovječanstva. Ono sabira sve ljude i sve narode i sve zajednice u jednu zajednicu Crkve Božije, tijela Hristovoga i nadilazi i ono što je zemaljsko i ono što je nacionalno, uzvodi sve ka nebeskom. Zbog svega ovoga nije čudo što globalisti ustaju na Pravoslavlje, jer tēže da preuzmu kompetenciju od Pravoslavlja“, rekao je episkop Fotije.

On ističe da se pravoslavci uzdaju u Boga živoga, kao i u danas praznovanog Svetog Pantelejmona koji je bio ljekar po zanimanju, a koji je darom Božijim liječio i neizlječive bolesti.

„Pretrpeo je zbog toga mnoge muke kao hrišćanin progonjeni, a kad se pomolio Bogu posekli su ga i tako je stradao ovaj velikomučenik. I ovaj svetitelj i svi drugi vode računa o nama“, kaže vladika Fotije.

On ističe da ljudi nemaju kraja u svom bezumlju i najveći prihodi idu na najrazornije oružje, te u tom smislu ovaj svijet nema blistavu budućnost.

„Sa druge strane budućnost ovoga svijeta jeste u postu, molitvi, našim sabornim liturgijama pravoslavnim, u našem Svetosavlju. Za nas Srbe, ali i za druge, za Ruse, Grke i druge pravoslavne narode pravoslavna crkva nudi rješenje, posebno za nas koji smo ovde doživeli veliku golgotu i doživljavamo neprestano“, rekao je vladika Fotije.

Vladika ističe da je jedina slabost srpskog naroda podjela po brojnim političkim partijama, koja razbija nacionalno jedinstvo i duh jednog naroda.

„Crkva neprestano apeluje da se izmirimo i prepoznamo brata u bratu, da se približimo i da živimo ljubavlju Hristovom, vjerom u njega i svetitetelje naše“, rekao je on.

Vladika je naglasio da je to put koji nas vodi u život vječni, kojim Srbi treba da idu, a ne putem Evropljana koji odoše stranputicom, te od objesti ne znaju šta će sa sobom.

Vladika Fotije je naglasio da Srbi imaju svoj put, svoje svetitelje i idu tim putem ne okrećući se za tim nekim evropskim idolima, zvijezdama, nego treba da čuvaju Pravoslavlje, svetitelje, hramove i da pobijede podjele.

„Dok to ne budemo učinili, mi nećemo moći ići dalje naprijed. Neprestano ćemo se sukobljavati jer imamo kancerogeni politički sistem koji ne donosi plod, a ti sukobi nikada neće dati napredak i toga se crkvi zahvaljujući, treba rješavati, poručio je vladika Fotije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...