Značaj nove titule NJegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa i mitropolita zvorničko-tuzlanskog Fotija je višestruk i ogleda u istorijskoj dimenziji, kao i u aktuelnom trenutku, rečeno je Srni u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Kada je riječ o istorijskom aspektu, iz Eparhije su istakli da je nakon više od jednog stoljeća titula eparhijskog arhijereja ove episkopije – titula mitropolita.

„Imajući mitropolita za eparhijskog arhijereja, naša episkopija će predanije čuvati liturgijsko sjećanje na njene mitropolite koji su u preteškom vremenu turskog ropstva i austrougarske okupacije čuvali apostolsko-jevanđeljsku vjeru i izgrađivali Crkvu“, naveli su iz Eparhije.

Kada je riječ o aktuelnom trenutku, blagoslov Sabora SPC će podstaći sve u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj da na čelu sa mitropolitom revnosnije služe Gospodu Isusu Hristu.

„Titula mitropolita je podsticaj na predaniji podvig svih i svega u NJegovoj Crkvi, jer, riječima apostola Pavla, niko ne živi samome sebi i niko ne umire samome sebi“, naveli su iz Eparhije.

Shodno odlukama ovogodišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, osamnaest eparhijskih arhijereja eparhija SPC dobili je titulu arhiepiskopa i mitropolita.

„Nova titula eparhijskog arhijereja Eparhije zvorničko-tuzlanske glasi NJegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski“, naveli su iz Eparhije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име