EKSPOZE GRADONAČELNIKA BIJELJINE: Reformisaću gradsku upravu

Datum:

Share post:

Novoizabrani Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović  je u ekspozeu koji je podnio danas Skupštini grada označio pet temeljnih ciljeva za koje će se zalagati u svom četvorogodišnjem mandatu: reformisanje i unapređenje gradske uprave, unapređenje upravljanja lokalnim finansijama, poboljšanje funkcionisanja lokalnih preduzeća, bolja socijalna politika, borba protiv COVID pandemije i negativnih efekata koje pandemija izaziva.
 
Reforma gradske uprave
Iako je konstatovao da u Gradskoj upravi u Bijeljini nema prekobrojnih zaposlenih i da je ispoštovan kriterijum o tri službenika na hiljadu stanovnika, novi Gradonačelnik je istakao da je neophodna reforma koja će dati prednost ,,profesionalnosti, jednakosti, efikasnosti rada''.

Najavio je i da će se vršiti provjera diploma i uspostaviti načelo ,,kompetitivnosti'' odnosno takmičenja među zaposlenim za obavljanje određenih dužnosti.

 
Jedan od ciljeva u narednih četiri godine će biti uspostavljanje ,,pametnog grada''.
 
Gradonačelnik se založio za unapređenje prekogranične saradnje i razvoj sporta. Bratimljenje sa drugim gradovima, kako je rekao, ne bi trebalo da bude samo protokolarno i da se samo svodi na posjete.

Unapređenje upravljanja lokalnim finansijama
U oblasti lokalnih finansija, Petrović je rekao da će raditi na unapređenju fiskalne odgovornosti, ali je istakao i da očekuje veću saradnju sa republičkim institucijama.

TESTNA REKLAMA

 ,,Moj tim i narodna gradska uprava boriće se bezrezervno da budemo jedno, a ne da se dijelimo na ove ili one'' rekao je Petrović i izrazio ubjeđenje da će to prepoznati i republička vlast, jer , kako je rekao, ,,Semberija i Bijeljina ostaju'' nakon svega.

Akcenat u prikupljanju novca u gradsku kasu će biti na izvornim prihodima, ali se očekuje i bolja preraspodjela prihoda koje ubire Republika Srpska.

,,Na budžet se ne gledati da postoji da bi se trošio. Akcenat će biti na izvornim prihodima, ali i na dijelu koji se dijeli sa republikom,''  rekao je Petrović.

Založio se za ,,novi pristup finansijama''. Pojašnjavajući o čemu se radi rekao je da je ,,od suštinskog značaja ja fiskalna decentralizacija i promjena omjera koji se dijeli između Republike Srpske i opštine i gradova''.

Naveo je primjer ubiranja prihoda za registraciju vozila, koji trenutno idu putevima Srpske i zatražio da 30% sredstava ubuduće ide na račune Grada.

Slično je i u oblasti naknade od eksploataciju šljunka, gdje se treba postići dogovor sa Vodama Srpske.

Petrović je zatražio i da prinudna naplata poreza na nepokretnost pređe u nadležnost grada, i da se  nejasnoće koje postoje u zakonu koji reguliše ovu oblast  što prije razriješe.
 
Dom zdravlja, kako je rekao, prelazi na trezorsko poslovanje  zbog čega će Grad  insistirati na kontroli utroška sredstava.

Poboljšanje funkcionisanja lokalnih preduzeća
U oblasti poboljšanja rada javnih preduzeća i ustanova, Gradonačelnik je u ekspozeu rekao da se njihov rad ne smije se zasnivati na političkoj podobnosti ili podjeli vlasti, nego poslovanje i rad trebaju da usklade sa sopstvenim potencijalima i potrebama građana.
Smatra da je neophodna i  koordinacija sa Gradskom upravom i Odjeljenjima, ali i kordinacija preduzeća i ustanova međusobno.
Inicijativa za ovakve promjene će, kazao je, doći od gradske uprave
 
Bolja socijalna politika
Problemi unutrašnjih migracija, pronatalitetna politika i  briga za penzionere su neke od osnova ove politike.

Borci, smatra Petrović, zaslužuju puno poštovanje i predstavljaju posebnu populaciju, i obećao da ubuduće ,,neće biti zapostavljenih i zaboravljenih''.

Obećao je i ,,svaki vod pomoći penzionerima''. Konstatovao je da će se ta populacija u narednom periodu  povećavati, ali da briga o najstarijima ne smije izostati. Gradonačelnik očekuje zajedničke akcije sa Republikom u tom pravcu. 
 
Borba protiv kovid pandemije
U nekoliko rečenica novi Gradonačelnik se osvrnuo i na svoj peti cilj – borbu protiv kovid pandemije i negativnih efekata, koji će, kako je rekao ,,biti vidljivi tek u narednom periodu''.

Prvi stav u ovoj oblasti je da će Grad Bijeljina će nastaviti sa realizacijom mjera koje je propisala Republika, naročito u Domu zdravlja. 

Drugi je da će Grad će osmisliti i mjere kojima će nastojati negativne posljedice pandemije koje će tek nastupiti u brojnim oblastima.

Poziv na saradnju
Petrović je na kraju pozvao na ,,saradnju, jedinstvo i profesionalnost uz poštovanje zakona i pravila'' . ,,Neka svaka naša odluka bude u cilju povećanja kvaliteta života građana Bijeljine'', zaključio je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...