Eksperimentalna nastava u 40 škola: Uvode fakultativni predmet, a pred nastavnicima mnogo nepoznanica

Datum:

Share post:

U 20 osnovnih i isto toliko srednjih škola u predstojećoj školskoj godini biće uveden fakultativni predmet Humanost i bezbjednost, sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju i nenasilje.

Potvrdila je to ministarka prosvjete i kulture RS, Željka Stojičić, navodeći da ove mjere proističu iz Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja, a koje je usvojila Vlada RS nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, u maju ove godine, kada je učenik ubio devet đaka i portira škole.

Školska godina počinje za 13 dana, a detalji novog predmeta su nepoznati. Iz Ministarstva prosvjete i kulture nismo dobili odgovore na pitanja u kojim školama će biti ova fakultativna nastava, te koji nastavnici/profesori će predavati.

O detaljima nisu upoznati ni u školama, a direktori mogu samo da kažu da su dobili dopis od Republičkog pedagoškog zavoda RS, odnosno poziv za savjetovanje, koje traje od 16. do 23. avgusta. Savjetovanje je obavezno za direktore, stručne saradnike i nastavnike u osnovnim i srednjim školama. Između ostalog, teme savjetovanja su “Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza” i “Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama”.

Ono što je poznato jeste da će nastavu iz predmeta Humanost i bezbjednost slušati đaci devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola. Dakle, ne u svim, već u ukupno 40 osnovnih i srednjih škola.

Ministarka Stojičić izjavila je da će u predstojećoj školskoj godini posebna pažnja u narednom periodu biti usmjerena na djelovanje u skladu s Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja. U realizaciju mjera definisanih kroz 11 prioriteta biće uključeni svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj uz podršku predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda i ministarstva.

– U želji da sa realizacijom mjera počnemo od prvog dana nove školske godine, u okviru Godišnjeg savjetodavno-instruktivnog rada Republičkog pedagoškog zavoda biće predstavljen Akcioni plan mjera koje će se realizovati u školama od septembra do decembra 2023. Posebno bih istakla aktivnosti stručnog tima na izradi prijedloga fakultativnog programa Humanost i bezbjednost za 9. razred osnovnih škola, kao i fakultativni predmet  za prvi razred srednjih škola, sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje, a koji će se eksperimentalno primjenjivati u 20 osnovnih i 20 srednjih škola u Republici Srpskoj – rekla je Stojčićeva.

Učiteljica Božica Gligorić iz Doboja, član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske za osnovno obrazovanje, za Srpskainfo kaže da je juče prisustovala savjetovanju u organizaciji Pedagoškog zavoda pred početak školske godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ministar Minić u Bijeljini sa predsjednikom i članovima Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika...

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...