Ekipa Banje Dvorovi skuvala pobjednički svadbarski kupus na Mitrovdanskom vašaru (foto, video)

Datum:

Share post:

Slijedeći tradiciju organizovanja nekadašnjih jesenjih vašara, u Bijeljini je i ove godine organizovan 15. Mitrovdanski narodni sabor pod nazivom “Mitrovdanski vašar 2022.”, sa nizom raznovrsnih sadržaja kojim su predstavljeni tradicija, spojena sa sadašnjošću i gastrokultura semberske regije i okoline.

Sabor je bio revijalno-takmičarskog karaktera, gdje su se prijavljeni takmičari takmičili ko će da skuva bolji svadbarski kupus.

 Šef kuhinje Banje Dvorovi, inače pobjedničke ekipe, Mirko Bilanović, kuvar je već 43 godine i kaže da je sve manje omladine koju zanima ovo zanimanje.

„Dok sam bio šef kuhinje u Banji Dvorovi za vrijeme rata i poslije rata, izveli smo tri generacije – dolazili smo kod nas na praksu. Niko od te djece ne radi kao kuvar. I sada u Bijeljini nema ugostitelja već duže vrijeme.Ono što je primijetno je da muška djeca neće da budu kuvari. U ovom zanimanju, presudna je ljubav. Svako jelo hoće da si „kraj njega“, da ga voliš i da se sporo kuva. Ne može se pristaviti i otići za drugim poslom. Moja majka je voljela kuvati, ali nije nikad bila kuvarica. Vjerovatno sam od nje to naslijedio“, rekao je Bilanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kako kaže, kod kuvanja svadbarskog kupusa najbitnije je slaganje.

„U svadbarskom kupusu ima više tajni. Najbitnije je slaganje – kako se slaže kupus. Svaki zemljani lonac se mora dobro podmazati svinjskom masti. Nakon toga, stavlja se nekoliko vrsta mesa, a onda slažemo kupus. Najtvrđe meso ide na dno, pa opet red kupusa, red tog mesa, pa onda mekše meso, slanina, suva rebra i začini – malo tucane paprike, lovorovog lista, bibera, vegete, soli, šećera… malo bijelog luka, u čenima, malo crvenog luka. Sve se to reda, ali se zna količina, mora se imati iskustvo“, objasnio je Bilanović.

Milun Tošić iz Mrčajevaca bio je predsjednik žirija i, kako kaže, svake godine dođe u Bijeljinu, jer voli Semberiju i ovu manifestaciju.

„Priznajem da se popravlja situacija, omasovljava se manifestacija. Kao član žirija, moram da kažem da je kod svadbarskog kupusa, pri ocjenjivanju, najvažnije da porcija bude lepo sipana i da se na taj način zadovolji čulo vida. Nakon toga ide čulo mirisa, pa tek onda ukusa. Ne treba zanemariti ni radno mesto – štand. Potrebno je da postoji tim koji sačinjavaju najmanje tri člana – zna se ko je kuvar, ko ložač, ko konobar. Znači, važno je da uz lonac budu najmanje tri osobe“, rekao je Tošić za portal Dešavanja u Bijeljini. 

Drugo mjesto na bijeljinskoj Kupusijadi osvojila je ekipa d.o.o. „Mega Drvo“ iz Bijeljine, a treće Kafe „Šnjira“, takođe iz Bijeljine. Žiri je bio u sastavu Milun Tošić, predsjednik, Zlatan Lazarević, Ratomir Draganić i Jasna Abdulahagić, članovi, odnosno potpredsjednici.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...