Ejupu Ganiću ponovi odgođen početak suđenja za Dobrovoljačku

Datum:

Share post:

Početak suđenja Ejupu Ganiću, te preostalim devetorici optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, zakazan za 19. oktobar, ponovo je odgođen.

Potvdila je to za „Nezavisne novine“ Ganićev advokat Lejla Čović, koja nema informacije o tome šta je razlog odgađanja, niti kada bi proces trebao da počne.

Optužnica protiv njih je, podsjetimo, podignuta u drugoj polovini aprila, a početak suđenja bio je predviđen za sljedeću sedmicu.

„Početak glavnog pretresa u predmetu Ejup Ganić i drugi zakazan je za 19. oktobar godine u 13 sati“, potvrđeno je juče iz Suda BiH za „Nezavisne novine“.

Optužnica u ovom slučaju potvrđena je protiv Ejupa Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH, Zaima Backovića, kao člana operativnog Štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Hasana Efendića, kao komandanta Republičkog štaba TO BiH, Hamida Bahta kao komandanta Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića, kao načelnika bezbjednoti u Republičkom štabu TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik Štaba MUP-a RBiH, Bakir Alispahić kao načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo i član Štaba MUP-a RBiH, Enes Bezdrob, kao načelnik SJB Stari Grad, Ismet Dahić kao komandir Policijske stanice Stari Grad i Mahir Žiško kao načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Ročište je, podsjetimo, bilo zakazano i za 21. septembar, ali je otkazano zbog suspenzije jednog člana sudskog vijeća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Nisam optimističan po pitanju rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona...

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije Prvi od dva derbija u samo četiri dana razmaka pripao je Crvenoj zvezdi. Crveno-beli su...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobijedila Tuzla siti

Zvijezda 09 je prekinula seriju od pet poraza u Premijer ligi BiH. U Ugljeviku su savladali Tuzla siti...

Dodik položio vijence u spomen na žrtve opsade Lenjingrada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijence u spomen na žrtve opsade Lenjingrada na Piskarjovskom groblju...