Džermejn: "Vlada SAD i USAID i dalje će pratiti i pomagati privredni razvoj Bijeljine''

Datum:

Share post:

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Elen Džermejn izjavila je tokom današnje posjete Industrijskoj zoni u Bijeljini da je ovaj projekat u koji je USAID investirao 350.000 KM pokazao zajednički interes za podršku građanima i poslovnoj zajednici u Republici Srpskoj.

"Ponosna sam što zajedno poboljšavamo putne komunikacije u Industrijskoj zoni Bijeljine i pomažemo malim kompanijama da šire svoje djelatnosti i obezbijede više radnih mjesta za građane u zajednici u kojoj žive", rekla je Džermejn novinarima nakon što je sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem posjetila lokaciju Industrijske zone dva u gradu.

Prema njenim riječima, USAID je kao ključne probleme za lokalne kompanije i potencijalne investitore uočio nerazvijenu infrastrukturu i nepostojanje okruženja pogodnog za poslovanje.

"Od tada Usaid pomaže opštinama i gradovima širom Republike Srpske u dobijanju sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju i u poboljšanju infrastrukture, koja je zastarjela i smetnja je privrednom razvoju i budućim investicijama", navela je Džermejn.

TESTNA REKLAMA

Ona je rekla da je Bijeljina grad koji je ponovo dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju kroz projekat USAID vraćanja odgovornosti i podrške promjenama u BiH.

"Kao rezultat toga, Bijeljina je bila jedan od nekoliko gradova koji imaju podršku USAID-a, a koji je londonski `Fajnenšel tajms` prepoznao kao jedan od 10 evropskih gradova koji je imao najbolje okruženje za poslovna ulaganja u 2018. i 2019. godini", istakla je Džermejn.

Otvarajući izgrađene puteve u bijeljinskoj Industrijskoj zoni, ona je rekla da je to "novi put ka novim investicijama i radnim mjestima".

"Kroz ovakva partnerstva USAID nastoji da osigura da institucije vlasti zemlje koja je pouzdan partner preuzmu odgovornu ulogu u identifikaciji, rukovođenju i usmjeravanju razvojnih projekata da bi građani imali posao i živjeli bolje", poručila je Džermejn.

Prema njenim riječima, uz investicije, poput ovih u Industrijskoj zoni i uz sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, realno je očekivati da poraste inetres investitora za Bijeljinu.

"Vlada SAD i USAID i dalje će pratiti i pomagati privredni razvoj Bijeljine, te kroz razne projekte koje smo planirali za Republiku Srpsku nastavljamo biti pouzdan i lojalan partner opštinama koje žele pružati efikasnije usluge kompanijama i građanima", najavila je Džermejn.

Ona je poručila da su SAD čvrsto opredijeljene da građanima BiH pruže priliku da rade i zarade, čime daju doprinos i svojim zajednicama i svojoj zemlji.

Mićić je novinarima rekao da su u ovoj gradskoj Industrijskoj zoni prodata 34 placa i da je na mnogima već započeta gradnja objekata u kojima će biti obezbijeđena nova radna mjesta.

"Otvaranje novih radnih mjesta i ostanak ljudi na ovim prostorima je naš prioritetni cilj", istakao je Mićić.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...