Dvadeset godina od UBISTVA Ljubiše Savića MAUZERA

Datum:

Share post:

Navršava se 20 godina od ubistva Ljubiše Savića Mauzera, komandanta "Garde Panteri", osnivača i lidera Demokratske stranke i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske.

Nalogodavci ubistva još su nepoznati, iako je u postupku dokazano da je ubistvo planirao i organizovao veći broj lica.

Ljubiša Savić Mauzer ubijen je 7. juna 2000. godine kod željezničke stanice u Bijeljini.

TESTNA REKLAMA

Ljubiša Savić Mauzer rođen je 1958. godine u selu Kovačići kod Bijeljine. Završio je višu školu za socijalni rad u Beogradu i do početka ratnih dejstava radio kao socijalni radnik u Bijeljini. Početkom 1992. godine učestvuje u osnivanju Srpske demokratske stranke u Bijeljini koju je prema izjavama bliskih prijatelja doživljavao kao svenarodni pokret.

Osniva specijalnu jedinicu vojske Republike Srpske 2. maja 1992. godine. Garda "Panteri", čiji je bio najprije načelnik štaba, a potom i komandant, učestvovala je u ratnim dejstvima na području Bijeljine, zatim na Brčanskom ratištu, Igmanu, Majevici, u Podrinju i na Kupresu. Tadašnja Narodna skupština RS odlikuje gardu "Panteri" 1993. Ordenom Nemanjića. Bila je to prva ratna jedinica koja je dobila orden. Sam Savić je u nekoliko navrata odbijao predloge za lična odlikovanja. Srpsku demokratsku stranku Mauzer je napustio već sredinom rata zbog neslaganja s politikom tadašnjeg rukovodstva ove stranke i od tada opoziciono deluje.

Nakon što je ukinuta zabrana o organizovanju političkih partija, 1996. osniva Demokratsku stranku RS, čiji je program baziran na borbi protiv kriminala i profiterstva. Osnivajući stranku, Savić je tada izjavio: "Kad oduzmemo od onih koji su u ratu uzeli sve što nisu imali i odužimo se onima koji su za otadžbinu dali sve što su imali, možemo reći da imamo državu". Iako je bio jedini poslanik Demokratske stranke u parlamentu delovao je samostalno, oponirajući tadašnjoj vladajucoj strukturi.

Prema tvrdnjama bliskih saradnika Saviću su u više navrata nuđene brojne visoke funkcije koje je on uporno odbijao. Ipak, 1998. godine postaje načelnik Uprave policije Ministarstva unutrasnjih poslova u Vladi Milorada Dodika. Iste godine je smenjen sa te funkcije na zahtev IPTF zbog, kako je objašnjeno, prekoračenja ovlašćenja u istrazi povodom slučaja načelnika CBJ Pale.

Savić se tada povukao iz političkog i javnog života, iako je važio za čoveka od poverenja Biljane Plavsic i bliskog prijatelja premijera Milorada Dodika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

..

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...