DUŠAN MARKOVIĆ: Sutra OPOZIV Mileta Kovačevića

Datum:

Share post:

Višemjesečna kriza u Fudbalskom Savezu  Republike Srpske mogla bi biti razriješena sutra na vanrednoj sjednici Skupštine ovog organa koja je zakazana u Banjaluci.
 
Jedina tačka ovog zasjedanje je razrješenje dužnosti aktuelnog predsjednika Mileta Kovačevića, Skupština je zakazana nakon što je Republička uprava za inspekcijske poslove donijela odluku da se zabranjuje rad FS RS dok ne ispune dva osnovna uslova, kako bi se odblokirao rad, i to:
  1. Da se zakaže i održi sjednica Izvršnog odbora FS RS, sedam dana nakon donošenja zabrane o radu,
  2. Da se zakaže i održi sjednica Skupštine FS RS, najmanje mjesec dana po donošenju rješenja.
      Sjednica IO je održana u subotu, a za sutra je zakazana Skupština a na njoj bi trebalo da dođe do razrješenja Kovačevića sa funkcije prvog čovjeka Saveza.
 
  • Do sada smo imali više zahtjeva prema predsjedniku Kovačeviću da zakaže vanrednu sjednicu Skupštine, ali smo uvijek bili ignorisani od njega, iako smo ispunili sve statutarne uslove za održavanje vanredne Skupštine. Vanrednu Skupštinu može da zakaže 6 od 10 delegata Izvršnog odbora, ili jedna trećina članova Skupštine ili najmanje tri Područna fudbalska saveza. Sve ove opcije smo ispoštovali ali su se predsjednik Kovačević i generalni sekretar Goran Čejić uvijek oglušivali o legalne zahtjeve ovih organa, tako da smo, nakon intervencije Republičke uprave za inspekcijske poslove, odlučili da iskoristimo naše statutarno pravo i održimo sjednicu, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini Dušan Marković, prvi potpredsjednik FS RS koji rukovodi radom saveza do izbora novog predsjednika.
 
    Kako sada stvari stoje, na sutrašnjoj vanrednoj Skupštini trebala bi da se donese takva odluka i opozove Mile Kovačević sa mjesta predsjednika FS RS.
 
  • Na sutrašnjoj sjednici trebalo bi da bude prisutno ¾ delegata, odnosno 42 od 55 koliko broji Skupština. U slučaju da do toga ne dođe Statut predviđa da se nova sjednica održi narednog dana u isto vrijeme i tada je potrebno natpolovična većina. Treća opcija je nova sjednica u roku od 15 dana i tada se odluka može donijeti apsolutnom većinom prisutnih. Imajući u vidu raspoloženje koje trenutno vlada među fudbalskim radnicima i delegatima u RS, mišljenja sam da ćemo taj posao završiti već na sutrašnjem zasjedanju, istakao je Marković.
 
    Na sutrašnjoj Skupštini samo bi trebalo da dođe do razrješenja Mileta Kovačevića, a funkciju predsjednika preuzeće prvi potpredsjednik Dušan Marković.
 
  • Po Statutu FS RS ja ću obavljati tu funkciju ali ću veoma brzo sazvati novu Skupštinu koja će izabrati novog predsjednika. Jednostavno želim ova kriza da se prevaziđe i da nastavimo sa normalnim radom u Savezu, zaključio jeza Dešavanja u Bijeljini  Marković.
 
  Ova „rovovska“ bitka za razrješenje Kovačevića i imenovanje novog predsjednika Saveza možda ne bi izazvala toliku buru da ona za sobom ne povlači i neke konsekvence koje mogu da se ogledaju u kazni  iz UEFE. Sjetimo se 2011. godine kada je evropska kuća fudbala, zbog sličnih problema (istina tada u N/FS BiH) kaznila suspenzijom nastupe reprezentacije na međunarodnim takmičenjima, tako da će mišljenje koje je upućeno u UEFU, od strane N/FS BiH imati veliki značaj.
 
     Kako smo saznali nije ni malo nemoguće da UEFA postupi kao i 2011. iz razloga što se bliže izbori i u N/FS BiH a ljudima koji su trenutno na čelu Saveza se ne ide sa ovih funkcija.
 
Ako bi UEFA ponovo suspendovala Savez, u fudbalu BiH ne bi skoro došlo do promjena i aktuelno rukovodstvo u  oba Saveza obavljalo bi trenutne funkcije. Dopis koji je otišao u UEFU nije pozitivan, kada je stanje fudbala na području BiH u pitanju, pa tako nije neočekivano ako iz UEFE dobijemo odgovor kao 2011. godine.
 
    „Nova“ opcija u FS RS već je uputila dopis svim Područnim  savezima u RS šta namjeravaju uraditi u narednom periodu. Reorganizacija liga, prije svega Prve lige, koja bi brojala 16 klubova, afirmacija određenih regija, koje su zapostavljene, ali takođe i razne olakšice u funkcionisanju i radu klubova (oslobađanje plaćanja kotizacije, službenih lica, gdje bi sav teret pao na FS RS). Do sada su klubovi za ove stavke izdvajali i po desetak hiljada maraka, što je u ovakvoj situaciji veliki izdatak.
 
     Da li ima politike u svemu ovome – ima. Ko će na sutrašnjoj sjednici obezbjediti više glasova ostaje da sačekamo do završetka ovog „istorijskog“ zasjedanja a do tada će lobisti obje strane aktivno raditi na obezbjeđenju većine.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...