DUGUJU NA SVE STRANE:Ovo su najveći dužnici u vladajućim strankama u BiH (foto)

Datum:

Share post:

Stranke koje čine vlast u Bosni i Hercegovini na kraju prošle godine ostavile su iza sebe brojne neizmirene obaveze, a njihov ukupan dug premašio je 4,7 miliona KM.

Neke od njih su čak ostale dužne i cvjećarama, salonima za opremanje slika i goblena, opštinama, pivnicama i slično.

Prema informacijama iz finansijskog izvještaja za 2022. godinu koji su stranke dostavile CIK BiH, najveći dužnik na kraju prošle godine bila je SDP na čijem čelu se nalazi sadašnji federalni premijer Nermin Nikšić.

Nermin Nikšić, lider SDP
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ukupne obaveze te stranke na kraju prošle godine iznosile su 1,8 miliona KM od čega su za kredite i pozajmice dugovali 115.000 KM. Ostala dugovanja odnosila su se na neizmirene obaveze prema brojnim preduzećima, fizičkim licima, ustanovama, udruženjima i slično.

Ova stranka je tako na kraju godine ostala dužna preduzeću „Robot general trading“ čak 100.000 KM za pozajmicu iz 2018. godine.

Osim što su ostali dužni novac medijima, SDP je na kraju prošle godine dugovala i pojedinim cvjećarama, hotelima, prevozničkim preduzećima, pa čak i knjižarama, autoelektričarima i pojedinim advokatima.

Najveći dug stranka je na kraju godine imala prema preduzeću Metromedia iz Banjaluke, ukupno 147.701 KM, a ostali su dužni i 56.000 KM preduzeću Platinium iz Tuzle.

Narod i pravda (NiP) na čijem čelu se nalazi aktuelni ministar inostranih poslova Elmedin Konaković po ukupnoj visini obaveza slijedi odmah poslije SDP, a njihove obaveze su iznosile 701.316  KM od čega na kredite i pozajmice otpada 4.016 KM.

Elmedin Konaković
FOTO: MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA BIH

Osim što je ostala dužna brojnim vlasnicima prostora u kojima se nalaze njene stranačke prostorije, najveći dug Konakovićeva partija na kraju godine je imala prema preduzeću Metromedia, čak 237.011 KM.

Po visini duga slijede preduzeća Europlakat kojem je NiP na kraju godine dugovao 88.695 KM, potom „Samas“ (31.597 KM), „E tim“ (24.581 KM)i „Intea“ (25.211 KM).

Stranka je ostala dužna i za ugostiteljske usluge, a među dva najveća duga nalazi se onaj Hotelu Hils od 17.994 KM i Swissotelu u iznosu od 11.660 KM.

SNSD ostao dužan i ZEV-u

Odmah iza SDP i NiP po stanju duga na kraju pošle godine dolazi SNSD na čijem čelu se nalazi aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stranka je na kraju godine dugovala 561.381 KM, a najviše novca dugovali su za medijsko oglašavanje i marketinške agencije, više od 100.000 maraka.

Stranka je dugovala i za zakup stranačkih prostorija u pojedinim opštinama, ali i za električnu energiju, gradsko grijanje, račune za fiksne telefone i RTV taksu.

SNSD je imao dug čak i u pojedinim zajednicama etažnih vlasnika za održavanje zgrade, ali i lovačkim udruženjima,  a najveći dug imao je prema preduzeću „Red box medija“ za bilborde, ukupno 39.999 KM.

Dugovali su i Parlamentarnoj skupštini BiH 11.290 KM, ali i Vladi Brčko Distrikta više od 2.000 KM.

SNSD je ostao dužan i Poštama Srpske za poštarinu oko 8.500 KM, pa čak i Eparhiji Zvorničko-Tuzlanskoj ukupno 810 KM.

DNS dužan i cvjećarama

Najveću vladajuću stranku iz Srpske po stanju duga na kraju 2022. godine prati koalicioni partner DNS na čijem čelu se nalazi ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Ova stranka je na kraju prošle godine ostala dužna 503.840 KM, od čega na kredite i pozajmice otpada 193.330 KM.

Najveći dug po pitanju kredita i pozajmica DNS je na kraju 2022. godine imao prema izvjesnom Mirku Cvetkoviću koji je ovoj stranku pozajmio čak 135.000 KM.

Osim prema medijima, dugovima za struju i vodu, cvjećarama, poštama i slično, DNS je na kraju godine najveću obavezu imala prema preduzeću „Aragosta invest“ u vlasništvu Veljka Jarića i to u iznosu od čak 48.000 KM.

Preduzeću „Porsche“ DNS je dugovao 39.721 KM, a Novoj opremi 35.000 KM, dok su obaveze ove stranke za bruto plate iznosile oko 40.000 KM.

Dug za kazne koje je DNS izrekla CIK BiH na kraju prošle godine iznosio je 14.000 KM.

SP duguje i Vladi Brčko Distrikta

Ukupne obaveze Socijalističke partije na čijem čelu je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić na kraju prošle godine iznosile su 290.184 KM.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Stranka nije imala obaveze po kreditima i pozajmicama, a najviše novca je na kraju godine dugovala preduzeću „6. novembar“ iz Zvornika i to 80.000 KM.

SP je ostala dužna i 12.882 KM za lična primanja, poreze i doprinose zaposlenima u Opštinskom odboru SP u Brodu, kao i 28.476 KM Vladi Brčko Distrikta.

Poslije SP po visini duga slijedi stranka Dragana Čovića – HDZ BiH koja je 2022. godinu završila sa obavezama  u iznosu od 234.412 KM.

dragan covic hdz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ni ova stranka nije imala kredite i pozajmice ali je zato ostala dužna medijima, preduzećima, cvjećarama, hotelima, restoranima, opštinama, ali i za plate i tople obrok  u glavnim i opštinskim odborima stranke.

Najveći dug stranka je imala prema preduzećima „Tena Tomislavgrad“ (14.386 KM), „Laser“ doo Ljubuški (11.809 KM) i „Katarina“ doo (10.597 KM).

Po visini dugovanja ne zaostaje ni Naša stranka na čijem čelu se nalazi ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Ukupna dugovanja NS na kraju 2022. godine iznosila su 282.162 KM od čega na kredite i pozajmice otpada 60.250 KM.

Najveći dug stranka je na kraju godine imala prema preduzeću Metromedia, ukupno 39.391 KM. I NS je kao i ostale ostala dužna medijima, javnim i privatnim preduzećima, opštinama i ustanovama.

SPS ostala dužna za oglašavanja

Socijalistička partija Srpske (SPS), čiji je lider Goran Selak, je na kraju prošle godine po raznim osnovama dugovala 168.420 KM.

Goran Selak
FOTO: SPS

Stranka je najviše ostala dužna po osnovu oglašavanja u medijima, a najveći dug SPS je imala prema preduzeću „Progres BL“ doo, preko 80.000 KM.

Stranka je ostala dužna 4.611 KM hotelu „Courtyard by Marriot“ u Banjaluci, kao i marketu „Đurić“ oko 2.000 KM.

Banjac nije plaćao poreze i doprinose

Dug NPS na čijem čelu se nalazi direktor Banje „Mlječanica“ Darko Banjac iznosio je 87.069 KM.

Darko Banjac, lider NPS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ova stranka je najviše dugovanja imala za plate, oko 11.000 KM, a dugovala je i Poreskoj upravi za poreze i doprinose preko 10.000 KM.

NPS je na kraju godine raznim dobavljačima u Srpskoj ostala dužna 62.054 KM.

US i DEMOS duguju i školama

Neizmirene obaveze na kraju 2022. godine ostale su i Ujedinjenoj Srpskoj na čijem čelu se nalazi predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

Nenad Stevandić
FOTO: US

Ukupne obaveze ove stranke iznosile su 77.580 KM, a najveći dug US je imala prema preduzeću „Bambusi“ doo, ukupno  22.464 KM.

I ova stranka je ostala dužna medijima, javnim i privatnim preduzećima, pa čak i nekim osnovnim školama.

Najskromnija stranka po pitanju potrošnje je DEMOS na čijem čelu se nalazi ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ukupne obaveze ove stranke na kraju prošle godine iznosile su 20.669 KM.

Najveći dug stranka je imala prema APIF-u (5.564 KM), a dugovali su i pojedinim medijima, hotelima, opštinama i školama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...