DUŠAN IZ BIJELJINE je samouki umjetnik, a njegova djela imaju brojni državnici i crkveni velikodostojnici

Datum:

Share post:

Dušan Stevanović (65) iz Bijeljine, majstor za izradu gusala, ikona i ikonostasa, ovih dana završava izradu ikonostasa za crkvu u Gornjoj Jošanici kod Foče, koja čuva uspomenu na 56 Srba ubijenih u proteklom otadžbinskom ratu, među kojima je bilo 21 žena i troje djece.

Zanimljivo je da izradu ikonostasa finansira Nemica Helga Fuš, udata za Srbina iz Foče, koja piše knjigu o stradanju Srba u BiH u proteklom ratu.

Pretprošle godine Helga je boravila u Bijeljini, i tom prilikom obišla i sela oko Tuzle, i crkve u Požarnici i Jeginom Lugu, gdje je Dušan radio ikonostase, nakon čega je poželjela da bude ktitor crkve u Gornjoj Jošanici, pod uslovom da svetinja bude opremljena duborezima Dušana Stevanovića.

Na području Zvorničko-tuzlanske i Dabrobosanske eparhije, Dušan je uradio ikonostase za 14 crkava, a posebno se sjeća neobične crkvice u okolini Tjentišta.

TESTNA REKLAMA

– Uradio sam ikonostas za crkvicu u selu Luče, koju je po legendi sagradio janjičar, po želji majke, nakon što se vratio u selo. Crkva je ozidana kamenom, sa kamenim podom i drvenim krovom, a posvećena je Maloj Gospojini, pa ljudi sa svih strana dolaze na hodočašće u tu crkvicu – priča Stevanović.

U Miladićima, na lokaciji Crkvište, Dušan je sam izgradio crkvicu-brvnaru, a na najstarijoj majevičkoj svetinji, crkvi u Mačkovcu, koja je pokrivena šindrom, uradio je zahtjevan ikonostas sa dva lomljenja. Stevanovićevih ruku djela su i ikonostasi u Peljavama, Potraši, Ostojićevu, Donjem Crnjelovu, Batkoviću, Branjevu, i crkvena vrata na crkvi Svetog Georgija u Bijeljini, Ljeskovcu, Čengiću, Amajlijama, Suvom Polju…

Pored ikonostasa, Dušan je široj javnosti poznat i po izradi minijatura i ikona, ali i po izradi gusala koje su postale vlasništvo brojnih državnika i crkvenih velikodostojnika širom Evrope.

– Uradio sam gusle za ruskog patrijarha Alekseja Prvog, grčkog arhiepiskopa Ristodula i predsednika Kipra, zatim ikonu za patrijarha ukrajinskog Vladimira, rakijsku plosku za Vojislava Koštunicu, tadašnjeg predsednika Vlade Srbije, a lik Svetog Save, na nagoreloj dasci sa Hilandara za predsednika Milorada Dodika.
Svojevremeno sa Vukanom Đukom, poznatim guslarom, uradio sam gusle za Ginisa, dužine tri metra, koje se nalaze u "Krčmi Vasojevića", u etno-selu "Stanišići".

Dušan radi i skulpture od neobičnog korenja i panjeva pronađenih u rečnim koritima, a nakon dvije objavljene zbirke poezije, ovih dana iz štampe izlazi i treća knjiga "Vreme nespokoja", oda zavičaju Modrinju kod Kaknja u kome se Dušan rodio.

PRESTIŽNA PRIZNANJA
Dušan je posebno ponosan na uspjeh koji je postigao na Međunarodnoj izložbi u Rimu, koja je organizovana u okviru projekta "Umetnost za mir u Evropi i svijetu".

– Pobijedio je moj duborez u konkurenciji 180 umjetnika iz 12 zemalja, i to je za mene velika čast. Ali, ipak, najsrećniji sam bio kada je svojevremeno patrijarh Pavle u tuzlanskoj crkvi podigao moju ikonu u duborezu i poljubio je – kaže Dušan Stevanović.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: novosti.rs

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...