DRAGOLJUB JELIČIĆ najmlađi vojnik srpske armije

Datum:

Share post:

Dragoljub Jeličić (1902 – 1963) ostaće upamćen, pored Momčila Gavrića, kao jedan od najmlađih vojnika srpske, ali i ostalih armija u Prvom svetskom ratu.

Poreklom je iz Korduna, odakle je njegova porodica zbog Austro-ugarskog terora morala da se preseli u Šabac. U prvim danima rata ostao je bez oca koji je poginuo. Vrlo brzo ostaje i bez majke koja se preudala i napustila ga.

Odlazi u Beograd i priključuje se srpskoj vojsci sa samo 12 godina. Tada je i nastala jedna od najpoznatijih fotografija malog dečaka koji puškom cilja neprijatelja, nepoznatog francuskog fotografa.

Nakon pada prestonice, sa srpskom vojskom je krenuo prema jugu, na planini Rudnik, gde ga je i kralj Petar Prvi primetio i saznao za njegovu sudbinu.

TESTNA REKLAMA

O junaštvu ovog velikog vojnika, govorio je i pisao Arčibald Rajs, koji ga je upoznao u niškoj bolnici, prilikom jednog od šest ranjavanja, koliko je puta mali Dragoljub zaustavljao metke svojim telom.

Više puta je odlikovan, dok ga je sam regent Aleksandar Karađorđević lično unapredio u čin kaplara, pre nego što je napunio 14 godina. Do kraja rata je stigao do čina podnarednika. Prešao je Albaniju sa srpskom vojskom i učestvovao u proboju Solunskog fronta.

Ni Drugi svetski rat ga nije zaobišao. Pridružio se partizanima i ponovo ratovao protiv istog neprijatelja.

Nakon rata konačno je mogao da uživa u glumi koju je voleo. Bio je član Udruženja dramskih umetnika Beograda. U Narodnom pozorištu u Nikšiću je završio svoju karijeru glumca. Umro je 1963. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/srpskaistorija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...