DRAGO VUKOVIĆ: ''Poraz'' SDS na 30 rođendan!

Datum:

Share post:

Bez obzira na optimizam u opoziciji, sociolog i redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Dragomir Drago Vuković, koji je dobro upoznat sa političkom scenom Repubile Srpke, smata da će SDS i PDP osvojiti neka načelnička mjesta, ali da će učinak na izborima biti loš.

Ključno je, kaže, to što ima nedostaju ključna imena i više promocije ozbiljnih programa.

– Izvjesno je da SDS neće imati svog kandidata u većim centrima. Mislim na Banjaluku, Prijedor, Doboj, Gradišku, Bijeljinu… Možda će i biti njihov kandidat, ali on u ovim gradovima nema šanse – kaže Vuković.

Dodaje da takvim potezima SDS indirektno priznaje stanje u kome se nalazi, iako njihov lider, Mirko Šarović u istupima pokazuje optimizam.

TESTNA REKLAMA

– Zanimljivo je da u PDP ima jedna grupacija mladih agilnih kadrova, posebno u Banjaluci, što bi mogao da bude politički zamajac za uspon ove stranke. Ne treba zanemariti i ostanak u opoziciji PDP u Bijeljini te neke solidne kadrove po Republici Srpskoj. Ipak, učinak PDP i SDS biće u cjelini loš, iako će osvojiti neka načelnička mjesta u manjim opštinama – smatra Vuković.

“Poraz” SDS na 30 rođendan
Vuković smatra da SDS polako gubi lidersku poziciju u opoziciji i to baš na svoj 30 rođenadan.

On kaže da je nemati svoje kandidate ili imati neke koji nisu prepoznatljivi, u ovoj godini kada se obilježava 30 godina SDS, nešto najgore što se desilo ovoj važnoj državotvornoj partiji. 

– Ne vidim da je rukovodstvo ove stranke svjesno te činjenice. Moguće je da se u tajnosti priprema ozbiljna analiza uzroka tog stanja i da se pripremaju mjere za ozdravljenje što bi bilo važno ne samo za nju, nego i za Republiku Srpsku. Prije bih rekao da SDS ide u pravcu potpunog slabljenja kao što se to u Srbiji desilo sa SRS, SPO, DS… – kaže Vuković.

Napomilje da se u uslovima slabog SDS u Srpskoj traži novi lider opozicije, za šta nema velikog izbora.

– PDP ima određene šanse da se nametne kao najača opoziciona snaga, iako je ova partija još uvek slabija od SDS – kaže Vuković.

Zaključuje da opozicija u RS sa ove dvije partije više djeluje nekakvom političkom inercijom nego ozbiljnim programima koji bi i onako nezadovoljne građane motivisalo da je podrži.
 
– Opozicija treba da pokaže da joj je manje stalo do vlasti nego da je sposobna da rješava probleme građana. Ako to ne može onda birači procjenjuju da je bolje podržati ove koji već vladaju, jer je to manji rizik. Naravno ne mislim da je ta volja garđana potpuno slobodna. Ima tu isprobana tehnologija dolaska i opstanka na vlasti. Ništa novo, pogledajmo Srbiju Crnu Goru, Hrvatsku… Nisam siguran da će se nešto u doglednoj budućnosti mijenjati u tom pogledu – zaključio je on.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...