DRAGIŠA ''BAJA'' ĐURIĆ: Dvorovljanski patriota – do kraja karijere ostao ''ODAN'' FK ''Proleter''

Datum:

Share post:

Često osporavan, uvjek agilan, stalno prisutan, dijete Proletera, golman, igrač, trener, kapiten, Predsjednik i sve što treba i kada treba.

Dragiša je rođen u Dvorovima gdje živi i danas i gdje je proveo svu svoju igračku karijeru od pionira do seniora, od beka do golmana. Po slobodnoj procjeni odigrao je u više uloga (igrač, golman) najmanje 500 prvensvenih i Kup utakmica u seniorskoj ekipi FK ''Proleter'' Dvorovi od 1976. godine, kada je stekao pravo igranja za seniore, pa sve do 1997. godine, kada je okačio ''kopačke o klin''.

Legenda kluba
Predhodno je, kao golman i igrač učestvovao u pionirskom prvenstvu Bosne i Hercegovine kada je njegova generacija u Tuzli 1975. godine osvojila Pionirsko prvenstvo Bosne i Hercegovine, antologijskom pobjedom nad FK ''Čelik'' iz Zenice, tadašnjeg prvoligaša SFRJ. Postigao je nekoliko značajnih pogodaka u tom prvenstvu od kojih je najznačajniji onaj u Bosanskom Šamcu,u zadnjim trenutcima, što je FK ''Proleter'' iz Dvorova odvelo na završni turnir u Tuzlu.

Od navedene godine učestvuje u seniorskoj ekipi kao povremeni golman, igrač a od osamdesetih godina postaje standardan na golu i sa malim prekidom (dosluženje vojske) traje sve do sredine devedesetih godina 20 vijeka.

TESTNA REKLAMA


Dragiša ''Baja'' Đurić, Dušan Marković

Odbio ''ponude'' i ostao odan i vjeran Proleteru
Najveći uspjeh postiže krajem osamdesetih godina kada je proglašen za najboljeg golmana Regionalne lige BiH ''Sjever'' i kada dobija primamljive ponude od renomiranih klubova da karijeru nastavi kod njih. Međutim, Dragiša Đurić, ''Baja'' je dvorovljanski patriota i do kraja svoje karijere ostaje vjeran Proleteru.

Tokom trajanja otadžbinkog rata, ''Baja'' povremeno organizuje stare igrače i sa njima igra prijateljske utakmice po Republici Srpskoj i Srbiji, a odmah po organizovanju Kup takmičenja u Republici Srpskoj, organizuje klub i uključuje se u takmičenje. Učestvuje u ponovnoj organizaciji kluba u novoj državi.

PROČITAJTE JOŠ: FK Proleter iz Dvorova obilježio 90 godina postojanja
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//11141.fk-proleter-iz-dvorova-obiljezio-90-godina–postojanja.html
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//11141.fk-proleter-iz-dvorova-obiljezio-90-godina–postojanja.html
 
Kada je krenulo novo prvenstvo u Republici Srpskoj, dok je još uvijek golman, bavi se i trenerskim poslom a potom se potpuno posvećuje terenerskom radu u narednih nekoliko godina.

Uvijek uz Proleter
Po potrebi, uskače i u Upravu kluba, pomaže, organizuje, a u nekoliko navrata je obavljao i dužnost Predsjednika kluba. U njegovom mandatu je održana i proslava ''90 godina postojanja kluba''.

Pored ovog, ''Baja'' je obavljao i druge dužnosti u fudbalu Republike Srpske. Položio je kategoriju saveznog sudije i djelio je pravdu do 1. Lige FS RS, zatim obavljao dužnost kontrolora sudjenja, Komesara za suđenje 2. Lige FS RS, predsjednika Udruženja sudija OFS Bijeljina i PFS Bijeljina.

Zaslužan je za postojanje i trajanje fudbalskog kluba u Dvorovima i jedan je od rijetkih koji je bio igrač, kapiten, trener ekipe i  Predsjednk kluba.

Za navedene zasluge 1999. godine  mu je dodijeljena ''Zlatna plaketa FK ''Proleter'' Dvorovi'' za zasluge u radu kluba a 2020. godine ''Zlatna značka FK ''Proleter'' Dvorovi sa poveljom'' kao najveće priznanje koje klub dodijeljuje svojim zaslužnim članovima.

Dragiša Đurić ''Baja'' je još uvijek aktivan u radu FK ''Proleter'' Dvorovi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com.
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIRJANA ŠARENAC MIČIĆ, GENERALNI DIREKTOR TRB: Snaga znanja

Od privatizacije Tehničkog remonta Bratunac 2014. i pokretanja proizvodnje, kompanija pod skraćenicom TRB postaje zamajac industrijskog razvoja, ne...

Slovenačka delegacija posjetila bijeljinsku Bolnicu

Delegacija iz slovenačkog pobratimskog grada Žalec, predvođena gradonačelnikom Jankom Kosom, posjetila je danas JZU Bolnica “Sveti vračevi”. Gosti...

EPISKOP FOTIJE: Neka svako uradi koliko može da ovaj grad bude bolji za život (foto)

BIJELjINA PROSLAVILA SVOJU SLAVU - DAN SVETOG PANTELEJMONA Večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog Đorđa, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama,...

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve...