Miris kupusa pripremljenog u zemljanim loncima po tradicionalnim receptima, fijakeri koji čuvaju tradiciju na uzgoj konja, izložba starih radinosti koja nas na trenutak vrati u prošlost, bogat kulturno umjetnički program biće centar dešavanja u Bijeljini 08. novembra kada se održava tradicionalni Mitrovdanski vašar na prostoru Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini.

Ratomir Draganić, direktor firme AD „Grad“, istakao je da je Mitrovdanski vašar tradicija koju ne treba ugasiti, nego je svake godine unapređivati i obilježavati.

Organizacija Mitrovdanskog vašara jeste u  obavezi AD Grada zajedno sa turističkom organizacijom Grada Bijeljina i Gradskom upravom. Pokrovitelj Mitrovdanskog vašara je gradska uprava i agrarni fond.

„Mitrovdanski vašar smo podijelili u četiri segmenta – kupusijada, fijakerijada, kućne i domaće radinosti i izložba kućnih ljubimaca i sitnih životinja. Ove godine smo planirali pokaznu vježbu kada su u pitanju belgijski ovčari od vlasnika Slaviše Vukovića. Prošle godine je to jako lijepo izgledalo i bilo je veoma posjećeno. Najbitnije je spomenuti svadbarski kupus koji je i ove godine u organizaciji firme AD „Grad“ u sklopu Mitrovdanskog vašara. Ove godine imamo više prijavljenih ekipa nego što je bilo prethodnih godina, te smo sa Gradskom upravom i Turističkom organizacijom Grada Bijeljina dogovorili da se obezbjede i novčane nagrade za prvo, drugo i treće mjesto“, rekao je Draganić.

Najbolji svadbarski kupus, odnosno, prvo mjesto dobiće novčanu nagradu u iznosu od 400KM, kao i pehar i zahvalnicu. Za drugo mjesto predviđeno je 250KM, a za treće 150KM.

Savo Jovanović, predsjednik Organizacionog odbora Mitrovdanskog vašara, potvrdio je da je trenutno prijavljeno oko 100 izlagača. Rok za prijavu je do 5.novembra.

„Za kupusijadu je prijavljeno 12 ekipa. Prijavile su se lokalne firme koje hoće da se predstave kao što je AD „Vodovod“, AD „Grad“, AD „Komunalac“, ZEDP „Elektro Bijeljina“, Agrarni fond i sl… Drago nam je što ljudi iz Bijeljine prepoznaju ovu priču i žele da se priključe organizaciji. Kada je riječ o fijakerijadi, prijavljeno je 20 učesnika, te smo ove godine donijeli Zaključak da se ocjenjuju samo fijakeri u tom takmičarskom dijelu.  Što se tiče izložbe koja je najmasovnija, to je etno izložba, odnosno, stari zanati, spremanje zimnice, prodaja cvijeće. Za ovaj dio, do sada je prijavljeno 55 učesnika. Takođe, za izložbu kućnih ljubimaca i sitnih životinja, imamo oko 20 prijavljenih učesnika“, rekao je Jovanović.

Ove godine, po prvi put, biće organizovana izložba magaraca. Naime, nadomak Bijeljine, u semberskom selu Donja Čađavica, nalazi se prava mala bajkovita oaza mira ušuškana u prirodne ljepote – Ranč Nirvana koju vode otac i sin. Na Mitrovdanskom vašaru, posjetioci će imati priliku da vide i bliže se upoznaju sa uzgojem magaraca.

Program manifestacije:

07:00 časova –   Pripreme za početak spremanja svadbarskog kupusa

09:00 časova –   Kupusijada (početak spremanja           svadbarskog kupusa)

11:00 časova –   Početak manifestacije (obraćanje zvanica)

–   Kulturno umjetnički program,

–   Izložba kućne radinosti, starih zanata, voća, povrća, cvijeća itd.

–   Izložba domaćih životinja i kućnih ljubimaca,

–   Razne prezentacije,

12:00 časova –   Fijakerijada (Okupljanje fijakera na Agrotržnom centru u 12:00 časova)

12:30 časova –   Polazak fijakera sa Agrotržnog centra do Gradske uprave Grada Bijeljina

14:00 časova –   Povratak fijakera ispred Gradske uprave na Agrotržni centar

15:00 časova –   Proglašavanje pobjednika, dodjela zahvalnica, priznanja i nagrada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име