DRAGAN VUJIĆ, JEDAN OD AUTORA ZAKONA O LOKALNOJ SAMUPRAVI RS O POSTUPKU KONSTITUISANJA LOKALNE VLASTI NAKON IZBORA

Datum:

Share post:

 
Iako što je na proteklim lokalnim izborima u Bijeljini izabran novi gradonačelnik Ljubiša Petrović koga su kandidovale, odnosno podržale dvije političke stranke, SDS i PDP, dok na drugoj strani imamo više političkih stranaka koje su, uslovno, u prilici da formiraju skupštinsku većinu, Dragan Vujić, jedan od autora i više komentara važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi RS komentarisao je aktuelno političko stanje u Bijeljini u svjetlu rezultata novembarskih izbora.

Na početku razgovora Vujić kaže da, nakon što je Centralna izborna komisija BiH, potvrdila rezultate novembarskih izbora, kao jedini ovlašteni organ u BiH, uslijediće izdavanje sertifikata izabranim odbornicima i načelnicima, odnosno gradonačelnicima.

– U određenom vremenskom roku svaki od njih se mora izjasniti o prihvatanju ili neprihvatanju mandata. Slijedi, dakle, određena propisana procedura do konačne dodjele mandata svima onim koji, zaista, žele da sjednu u odborničke klupe. Nakon toga teče rok za konstituisanje skupštine, odnosno za preuzimanje dužnosti od strane načelnika, odnosno gradonačelnika. U roku od osam dana, najdalje, trebalo bi da se izvrši primopredaja dužnosti između starog i novog gradonačelnika. Skupština bi trebalo da se konstituiše u roku, ne daljem od 20 dana. Konstituisanje skupštine, na prvom mjestu, podrazumijeva izbor predsjednika skupštine, nakon čega se smatra da je skupština konstituisana. Ostale radnje, koje skupština mora na prvim sjednicama izvesti, nisu bitne za samo konstituisanje. Jasno je da izbor predsjednika skupštine predstavlja znak da je formirana skupštinska većina. Koja je to većina i koja većina će biti u Bijeljini, to ćemo tek vidjeti na konstitutivnoj skupštini. Bilo bi vrlo nezahvalno bilo šta u tom pravcu prognozirati”. 

Vujić kaže da je za nastavak konstituisanja skupštine karakteristično to da, osim izbora funkcionera grada, potpredsjednika skupštine i zamjenika gradonačelnika, u ovom slučaju se imenuju i vršioci dužnosti načelnika odjeljenja i službi u gradskoj upravi. U tom slučaju, eventualno se može desiti, ukoliko bi došlo do neslaganja različitih opcija, odnosno njihovih stavova, jedne opcije sa gradonačelnikom i druge sa skupštinskom većinom, da skupštinska većina ne prihvata prijedloge načelnika, odnosno gradonačelnika u pogledu izbora zamjenika gradonačelnika. To je prvi prijedlog novog gradonačelnika ili načelnika opštine. Taj prijedlog se kao prvi testira kod te i takve skupštinske većine. U slučaju da ne dođe do usvajanja tog prijedloga, onda nastupa problem.
 
– Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da Skupština na prijedlog načelnika, odnosno gradonačelnika bira i razrješava zamjenika gradonačelnika, ali ne samo njega, jer u ostalim odredbama Zakona o službenicima i namještenicima je uređeno da načelnik, odnosno gradonačelnik predlaže i imenovanje i razrješenje načelnika odjeljenja. U tom slučaju stvari se mogu prilično zakomplikovati, ukoliko dođe do toga da skupštinska većina ne prihvati ni te prijedloge. 

Jedini ovlašteni predlagač, po zakonu, je načelnik opštine, odnosno gradonačelnik. Šta ćemo dalje činiti kada nema tih usvojenih prijedloga. E, tu se javlja praznina koju Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o službenicima i namještenicima ne rješava. Ta praznina postoji već dugo, praktično od uvođenja kombinovanog sistema imenovanja načelnika odjeljenja, po zakonu iz 2004. godine. Prije toga, po zakonu iz 1999. godine, načelnik ili gradonačelnik je bio ta osoba koja imenuje načelnike odjeljenja i u tom smislu nije bilo problema. Po novom zakonu, dva organa moraju da se usaglase i slože. To je predlagač, načelnik ili gradonačelnik i konačni autoritet koji donosi odluku o tome, skupština. Zbog toga što to u zakonu nije riješeno, u praksi smo imali različite slučajeve. Bilo je slučajeva u manjim opštinama gdje su neki v.d. načelnici odjeljenja, zbog te razlike neprihvatanja prijedloga načelnika opštine, ostajali na funkciji čitav mandat, do novih izbora ili neko duže vrijeme. Dešavalo se i to da su komisije za izbor i imenovanja utvrđivale određene prijedloge na samoj sjednici ili naknadno u nekim postupcima. Bilo je i određenih intervencija organa koji vrše nadzor nad radom jedinica lokalne samouprave u tom dijelu. Postoji i mogućnost udruživanja jedne trećine odbornika koji mogu dati prijedlog, ali samo u slučaju kada nema ni načelnika, odnosno gradonačelnika, a nema ni zamjenika načelnika, odnosno gradonačelnika. Dakle, kada bukvalno ne postoji izvršna vlast, pronađen je mali ventil, odnosno rješenje u Zakonu o lokalnoj samoupravi koje pruža i takvu mogućnost”.
 
Vujić kaže da je nezahvalno bilo šta prognozirati, ali se, po njegovom mišljenju, očekuju problemi u mnogim lokalnim zajednicama. Problemi će konkretnije isplivati na površinu kada se uđe u proces konstituisanja skupština, jer je to najkrupniji zadatak koji slijedi svim lokalnim zajednicama i koji će uslijediti tokom januara naredne godine.

– Negdje će to možda ići brže, negdje sporije. Dešava se da proces konstituisanja vlasti traje i po više mjeseci, pogotovo gdje su mogućnosti za stvaranje skupštinskih većina izjednačene. Tako se na pitanju pridobijanja jednog ili dva odbornika ostaje puno duže u proceduri konstituisanja lokalne vlasti. Iz iskustva znam da tamo gdje su dijametralno suprotni stavovi i gdje teško dolazi do pomirenja i približavanja stavova, tu je administracija i funkcija lokalne zajednice bukvalno umrtvljena. Nastupa pasivno stanje, slabiji rad administracije, što ne odgovora ni strukturi lokalne zajednice, pogotovo ne odgovara građanima te lokalne zajednice. Zaustavljaju se i investicije. U tom slučaju otvara se problem usvajanja budžeta. Po zakonu, skupština ne može usvojiti budžet bez prijedloga, a prijedlog, opet po zakonu, može dati načelnik, odnosno gradonačelnik opštine. Ovo je, dakle, otvoreno pitanje i za zakonodavca, za Vladu Republike Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske. Sve ovo nije bilo interesantno dok su se problemi otvarali u manjim lokalnim zajednicama. Manja opština, manji problem, ali, sada se javljaju veće lokane zajednice i u pravoj mjeri se može shvatiti da ovaj problem više dolazi do izražaja, a on u sebi sadrži i pravne i političke reperkusije”, ističe na kraju Dragan Vujić. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ČAVIĆ: Dvojici radnika „Elektrokrajine“, koji su odslužili kaznu u Hagu, zatvoreni računi

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je BiH jedina zemlja u kojoj postoji čovjek sa...

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...