Dr NELE KARAJLIĆ ODUŠEVIO prepunu salu Narodne biblioteke ''Filip Višnjić'' u Bijeljini

Datum:

Share post:

Večeras je Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini bila premala da bi primila sve one koji su željeli da prisustvuju promociji knjige „Solunska 28 – II deo o prijateljstvu i izdaji“, dr Neleta Karajlića.

„Nisam planirao toliki uspjeh knjige i da će je ljudi toliko zavoljeti. Otprilike četiri do pet godina je trajalo nastajanje ova dva dijela „Solunske“ i sada je to počelo da živi neki svoj život. Moram da priznam da se ja na nekim književnim večerima iznenadim pitanjima, jer sam ja mnoge detalje iz te knjige i zaboravio, ali brzo se vratim u stari film“, kroz osmijeh je rekao Karajlić.
 

 Kako Karajlić kaže, pokušao je da nešto „ukrade“ od latinoameričkih pisaca i prenese u svoju „Solunsku 28“, a kroz nju se osjeti i jak uticaj Istoka i Zapada.

„Interesantno je da je ta „Solunska ulica“ o kojoj i pišem, od svih drugih dijelova svijeta u 20. vijeku možda i najviše propatila, jer je ona ustvari to raskršće ili Dorćol (dio Beograda), kako se to na turskom kaže. Teme prvog dijela knjige su novac i strast, ali kod mene ne može bez strasti. Bez obzira da li pišem, komponujem, glumim ili režiram, nemoguće je da ne „frca“ strast“, istakao je Karajlić.

TESTNA REKLAMA

Karajlić svoju knjigu opisuje kao uzbudljivo putovanje u prošlost, a kao „istoričar amater“, on voli avanture i „kopanje“ po prošlosti.

„Sve ono što čitate u ova dva dijela „Solunske 28“ je plod moje fikcije, bez obzira što je teoretski nekada davno moj djed napravio tu kuću, ali je opet sve ono što sam napisao, teško dokazati da se nije dogodilo. Treća knjiga će govoriti o posljednjoj generaciji 20. vijeka, odnosno o onoj generaciji kojoj pripadam ja. Tu je praunuk glavnog junaka iz prve knjige koji se, naravno, bavi muzikom i koji shvata da nema ’ljeba u rokenrolu i prelazi u narodnjake. Tu knjigu možete očekivati ove ili iduće godine“, najavio je Karajlić.

Ovo nije prvi put da Karajlić dolazi u Bijeljinu i svaki put ga građani lijepo dočekaju i pomno prate svaku njegovu misao, a kako i on sam kaže, po njegovom osmijehu se vidi koliko se dobro osjeća sa ove strane Drine – kao kod svoje kuće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...