DR MIJATOVIĆ, SPS: Izjednačiti cijenu lijekova u Srbiji i RS – Srpska iznad svega! (foto, video)

Datum:

Share post:

Nosilac liste Socijalističke partije Srpske u IJ 6, prim. dr Srđan Mijatović, danas je govorio na temu razlike u cijeni istih lijekova u Srbiji i Republici Srpskoj, gdje je prikazao konkretne primjere.

Prim. dr Srđan Mijatović govorio je konkretno o dva lijeka, koja su identična po sastavu, međutim, postoji jedna značajna razlika kada se radi o lijekovima u Srbiji i Republici Srpskoj, a to je cijena.

“Mi smo  ovde vi prikupili dva lijeka koja su ista po svom sastavu, s tim da postoje određene razlike. Dva su kupljena juče u Srbiji, a dva danas u Republici Srpskoj. To su lijekovi koji se koriste za liječenje srčanih bolesnika. Osnovna njihova razlika je razlika u cijeni. Imamo situaciju da jedan lijek Zyllt, generički klopidogrel, u Hitnoj pomoći ga koristimo kod akutnog infarkta miokarda, a u Srbiji košta 10.12KM, a u Republici Srpskoj 24.85KM. Drugi lijek koji smo danas prikazali je Trimetacor – lijek koji se, takođe, koristi kod srčanih bolesnika, kod oboljelih od angine pektoris. Kod nas košta 14.10KM, u Srbiji 4.32KM. Volio bih napomenuti da mi ovdje nismo prikazali antibiotike, s obzirom da je za kupovinu antibiotika potreban recept i u Srbiji i u Republici Srpskoj, ali uporedićemo cijenu. Hemomicin – Azitromicin generički lijek koji je mnogo korišten za liječenje upala pluća kod kovid bolesnika, kod nas košta 8.53KM, a u Srbiji 3.47KM. Panklav od 1.000mg, 10 tableta kod nas košta 12.40KM, a u Srbiji 5.12KM. Kao što možete da vidite, lijekovi su dva ili čak tri i više puta skuplji u Republici Srpskoj nego u Srbiji”, rekao je dr Mijatović.

TESTNA REKLAMA

Kako kaže, Srbiju je uvijek smatrao bratskom zemljom, ali se Republika Srpska prema svojim građanima ne ponaša bratski.

“Jesu li naši prijatelji, braća, kumovi ginuli za Republiku Srpsku da bi se ovo dešavalo. Dobro znamo kako se ona stvarala ‘92 godine – uz mnogo krvi. Sada smo doživjeli da se mnogi političari diče Republikom Srpskom, a zapravo su lijekovi pravi primjer tame u kojoj živi Republika Srpska. Naš cilj je da donesemo svjetlinu. Kada budem narodni poslanik, ja ću se truditi i boriti da se ova oblast zakonski uredi, da cijene lijekova budu značajno niže nego što je to sada. Ja volim reći da trebaju biti niže nego u Srbiji ili barem isti kao u Srbiji. Mi ćemo se truditi zajedničkim snagama da vratimo dostojanstvo svih naših sugrađana, jer svako ima pravo na svoj život”, istakao je Mijatović.

Dr Mijatović je pozvao sve sugrađane da izađu na izbore da 2. oktobra, glasaju za listu Socijalističke partije srpske Goran Selak, jer, kako kaže, oni garantuju dostojanstven život – Srpska iznad svega.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Pojedini mediji u Bijeljini prave atraktivne naslove??? (foto)

Na meil adresu Redakcije portala Dešavanja u Bijeljini danas, 26. septembra 2022. godine u 17. 18 časova, je...

MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih...

MARKOVIĆ, PDP: Ubjedljiva pobjeda Jelene Trivić i Mirka Šarovića (foto, video)

Slaviša Marković, predsjednik GO PDP Bijeljina, na konferenciji za medije, zajedno sa kandidatima PDP u Izbornoj jedinici 6,...

„Elvako MetPro“ potpisao ugovor sa Italijanima vrijedan devet miliona KM, posao za novih 15 radnika

Rukovodstvo preduzeća „Elvako MetPro“ iz Bijeljine ozvaničilo je danas početak poslovanja sa državnom italijanskom kompanijom „Terna“ za koju...