DOSIJE ATIF DUDAKOVIĆ: Hoće li porodice srpskih žrtava ikada dočekati pravdu?

Datum:

Share post:

Izlivi mržnje Atifa Dudakovića nisu bili dovoljni za Sud BiH da mu odredi pritvor. Još jedan je to šamar porodicama žrtava, koje na presudu Atifu Dudakoviću i dalje čekaju.

“Proboj se mora izvršiti. Pobiti sve što se ispred vas nađe. Žao mi je što nemate noževa… Odobravam i naređujem da se naprijatelj uništi svim sredstvima. Nožem, bombom, čakijom, zubima, udaviti… Sve imate pravo”.

Ovako je Atif Dudaković devedesetih naređivao ubistva Srba.

Optužen je za stravične zločine, ali i dalje se šeta slobodno. I ne samo da je na slobod, već i dalje drži ratnohuškačke govore. 

Dok se protiv njega vodi maratonski sudski postupak,  u Sarajevu je na proslavi Godišnjice tzv Armije BiH govorio o neprijateljima, i pozivao na ujedinjenje Bošnjaka. Tužilaštvo je zato zatražilo privor.

“Mi znamo šta naši neprijatelji misle nama. Šta naši nepriajtelji misle i žele nama. Ali mi očekujemo da mi budemo jedinstveni. Kao što je jedinstvena bila naša armija. Da sada dolazi bajram da se podvuku linije. I da kažemo, idemo složno i nećemo dati našu BiH”, govorio je Dudaković.

I samo što se učinilo da Tužilaštvo BiH konačno radi svoj posao, na testu jednakosti pao je Sud BiH. Zahtjev za pritvor je odbijem.

“Tužilaštvo tvrdi da je na posredan način govoreći o opštim stvarima odbrane i domoljublja poslao poruku svjedocima koji svjedoče protiv njega da vode računa šta će govoriti. Takvih navoda nema u govoru gospodina Dudakovića”, tvrdi njegov advokat.

Ko je Atif Dudaković dobro znaju borci Vojske Republike Srpske.

Tome najbolje svjedoče žrtve ali i opustošena srpska ognjišta u Petrovcu, Ključu i drugim mjestima kojima je harao Peti korups tzv. Armije BiH.

“Sve ovo što se do sada dešava na teritoriji ove apsurdne države u kojoj živimo jeste i taj proces koji je kao i ovi drugi, apsurdan. Pošto je apsurdan takvi su izgledi da će se pretvoriti u farsu. Što to kažem, što je apsurdan. Pa ako imamo činjenicu da je nekome trebalo 30 godina vremena da uopšte podigne optužnicu, da je potvrdi i da počne proces. Ja postavljam logično pitanje, koji su to neki novi dokazi koji su svjedočeni i sve ono drugo što je bilo potrebno da se prikupi i da to traje 30 godina. Sve je to postojalo i te 95. i 2000. godine. Međutim politika je odredila kada će početi proces, kada kreću procesi I protiv kojih lica. Imajući u vidu vremensku distancu I neko je vjerovatno procijenio da će se cijeli proces pretvoriti u jednu farsu”, kaže Radan Ostojić.

“Ja kažem da pravde ima u dva aršina nažalost. Međunarodno pravo, međunarodna pravda, Sud  i Sud BiH takođe imaju te svoje aršine kada su i pitanju Srbi, kada su u pitanju druge nacionalnosti. Mislim da nam je svima jasno da je tu pristrasan sud  i da mi Srbi upravo iz tog razloga moramo da se dozovemo pameti i da budemo, ako je moguće, što jedinstveniji po pitanju interesa Republike Srpske”, rekao je Goran Rogić.

Sud BiH ponovo je udario šamar onima koji čekaju pravdu. Da pravosuđe BiH već godinama ne radi gotovo ništa, jasno je i zvaničnicima Republike Srpske. Ni u slučaju Atifa Dudakovića nema iznenađenja.

“Atif Dudaković je zločinac koji je ubijao Srbe bez razloga i izvan kodeksa ponašanja profesionalnih vojnika naređivao da se ubijaju civili, pale kuće. Evidentan je.. da sve što je srpsko da se spali, da što je moguće.. I on da nama drži predavanje ko je neprijatelj. Takva Bosna u kojoj oni kvalifikuju neprijatelje. Znamo i mi na koga on misli. I da mi sada vidimo da je Sarajevo neko mjesto za nas da je Sarajevo neki centar u kojem treba da se okupljamo bez obzira što tamo postoje neki dobri ljudi. Ja sam upoznao i Bošnjaka dobrih ljudi i privatno a i politički. Ali njihove namjere da tu svoju dobrotu pretvore u neke političke akte kao npr Konaković, i slični ne pokaže dugoročno. Može da obavezuje samo mene u razgovoru sa njim na ljudski način. A politički .. Ovo je zemlja podjela. Ovo je zemlja koja ne može uspjeti. Sa takvim koji nisu odgovarali za zločine koji su zabilježeni kamerama, u medijima, ne odgovara za te zločine nego nam drži predavanje ko je ovdje zločinac. Ko je ovdje neprijatelj. Takva BiH nema razloga da postoji”, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

I ovo nije prvi put da Atif Dudaković na svoj način pokušava da motiviše Bošnjake.

Na odbranu BIH pozivao je i prije dvije godine u Konjicu. Ni to nije bio alarm za pravosuđe.

“Dokle će, ja se pitam moj narod biti naivan. Biti uspavan. PA okretati se nekoj utopističkoj ideji.. I sjećam se 92. godine na televiziji ide se sa zastavama Jugoslavije sa Titovim slikama. Kao Tito je dobročinitelj, bratstvo i jedinstvo itd. Mi moramo malo biti oprezni. I u Drugom svjetskom ratu bile su treća muslimanska, osma muslimanska.. aliii to su nama ovdje koji su htjeli nas da raspamete. To je riječ od srpskih generala, raspameti ih, razvuci im”, govorio je tada Dudaković.

Bivši komndandant Petog korupsa tzv. Armije BiH sijao je strah među srpskim stanovništvom.

U avgustu 1995. godine, tokom “Oluje”, pod njegovom  komandom izvršeno je presijecanje kolone srpskih izbjeglica iz Republike Srpske Krajine. Tada je ubijeno više zarobljenih Srba u opštini Dvor.  

“To su strašni zločini koje su počinili pripadnici Petog korupusa tzv Armije BiH. Naime, više stotina lica smrtno je stradalo u ovim akcijama. Do dan danas ni Atif Dudaković, ni bilo ko drugi nije odgovarao za ove zločine. Kao što sam već rekao prošlo je previše vremena i mi sada ne bismo trebalo govoriti o mjerama zabrane u optužnicama nego bi ova lica koja su odgovorna za ove zločine već odavno trebala da budu iza zatvorskih rešetaka. Da odgovaraju za sva nedjela koja su počinili. Nažalost ovo je zemlja čuda i apurda zato što se ovdje se više priča o tome kakva prava ima izvršilac zločina, odnosno optuženik, nego žrtve. O žrtvama niko i ne misli. Sud BiH je našao za shodno samo da ne povrijedi osjećanja Dudakovića. Koji, evo, izuzetno proteklih mjeseci živi kvalitetno život, drži motivacione govore kao što je to radio i ranije. Vjerovatno ubijeđen u odluku suda BiH da ona vjerovatno nikako neće biti na njegovu štetu”, priča Viktor Nuždić.

Optužnica protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika Petog korupusa tzv. Armije BIH, podignuta je 2018. godine. Suđenje je počelo 2019. Kraj se ne nazire.

“Ja bih rekao gledajući sa strane da taj predmet praktično nije ni počeo imajući u vidu koliko materijalnih dokaza je Tužilaštvo planiralo da izvede koliko dokaza da se sasluša, koliko oštećenih i žrtava koji su obuhvaćeni ovom optužnicom do sada u ove dvije i više godine koliko teče predmet, to je zanemarljiv broj. Zašto je to tako i sigurno da žrtve ne mogu biti zadovoljne brzinom kretanja i trajanja ovog postupka, suština je u činjenici, i to mi, koji se profesionalno bavimo ovim poslom, itekako dobro znamo. Ukoliko hoćemo da predmet dugo traje i da sigurno formula da predmet dugo traje, i da se ne završi ko zna kada, onda obuhvatite oštužnicom što više optuženih. Zašto? Stvorili ste procesne pretpostavke, procesne… da taj predmet može da se opstruiše. Vrlo lako i elegantno. Kada imate 16 optuženih kao što je ovdje u predmetu Petog korupusa, uvijek će neko biti bolestan. Uvijek će neko biti u bolnici, uvijek će neko naći smisleno opravdanje da ne dođe na suđenje. Pošto nema suđenja u odsustvu, kada imate 16 ljudi, 16 advokata sasvim je prirodno da se može očekivati da će se to odlagati”, kaže Miodrag Stojanović.

Sudski postupak usporavaju odgađanja ročišta. Sve bi, kažu u Republici Srpskoj, bilo drugačije da je Atif Dudaković u pritvoru. 

“Ono što jeste još posebno problematično jeste što se ročišta stalno odgađaju iz nekih razloga. Ranije je to bila korona pa je onda bolestan Dudaković pa neko drugi. Pa Dudaković imao saobraćajnu nesreću, sjećamo se i toga. I onda lsobodno sjedne u to isto auto i ode na obilježavanje i šalje te ratnohuškačke poruke. Mislim da upravo iz tog razloga su morali da odrede pritvor i određivanjem pritvora Atifu Dudakoviću imali bi potrebnu dinamiku ročišta u tom predmetu kako bi se završio prvostepeni postupak što prije i da se donese prvostepena presuda. Bitno je da se donese ta prvostepena presuda jer u prvostepenom postupku svjedoci se izvode pred sud i svjedoče u skladu sa onim što su u toku istrage rekli a naravno i svjedoci odbrane koje će oni moći d aizvedu. Tako da nećemo imati strah od toga da određen broj svjedoka potencijalono biološki nestane upravo zbog ovog odgađanja”, kaže Milorad Kojić.

Sud BiH, kažu pravnici, ima dvostruke aršine. To najbolje pokazuje slučaj generala Milomira Savčića kojem je sud izrekao mjere pritvora.

“Kada bih to stavio u kontekst branjenika kojeg sam ja branio generala Savčića.. koji je po istom osnovu mjeru zabrane, zamijenjena mjerom pritvora onda bih ja rekao da postoje dvostruki aršini. Zašto to kažem. Kao što smatram da je Sud ispravno postupio kada je rekao da Dudaković nije prekršio mjere i da ne treba da ide u pritvor, isto tako mislim da je sud pogriješio kada je generalnu Savčiću izrekao mjeru pritvora jer je procijenio da je to to kršenje mjera. Ovo je u direktnoj suprotnosti sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima i oduzimanej prava na slobodu mišljenja i slobodu govora. Takvom, ja bih rekao različitom sudskom praksom sud je doveo jednog generalna Vojske Republike Srpske na poziciju da ga živog sahrane. Da ga nema, da izgubi porodicu. Da izgubi svoju budućnost, da izgubi pravo na pravično suđenje jer iz pritvora ne može imati pravično suđenje”, kaže Miodrag Stojanović.

Sud BiH 2018. godine Atifu Dudakoviću izrekao je mjere zabrane da o predmetu u kojem mu se sudi ne smije javno govoriti, da se ne obraća svjedocima te da ne komunicira sa medijima. Jasno je da je Dudaković sve to prekršio više puta.

U svojim govorima je raspirivao mržnju prema Srbima i Republici Srpskoj.

“To dokazuje da u bosankohercegovačkom pravosuđu su prisutni dvostruki standardi. Po kojima onaj ko se borio na strani Vojske Republike Srpske ili je zločinac ili je agresor. A onaj ko je bio na strani famozne armije BiH on je junak ili žrtva. Dokle god su ti standardi na snazi BiH nema budućnost. I srpski narod će doživjeti kao jednu državu punu nepravde. I diskriminatorsku. Takav odnos u pravosuđu ne dopirnosi pomirenju, zajedničkom suživotu i svemu onom što se proklamuje kao neka osnovica i za formiranje tog suda. Da je sreće, Dudaković bi odavno bio u pritvoru ili već pravosnano osuđen. Postoje video zapisi, kako poziva da se spali sve što je srpsko. Prilikom one ofanzive Petog korupsa  od 95. godine. I tako brojna neka nerazjašnjena ubistva itd. To odražava jednu surovu sadašnjost a izgleda i budućnost BiH”, rekao je Predrag Ćeranić.

“Ono što je važno je da niko u BiH nema pravo da govori zapaljive riječi i niko nem apravo da govori ratnohuškačke izjave i da ionako usložnjava ioanko komplikovanu situaciju u BiH. Bilo da se radi o Atifu Dudakovićui ili bilo kome drugom građaninu BiH. Ukoliko želimo BiH u nekom drugom svjetlu onda svi moramo raditi na tome da se sve ono što je loše izbaci iz javnog diskursa i da u javnom diskursu šaljemo poruke mira i razumijevanja. I da u tom smislu nijedna strana, a postoje najmanje tri, ne doprinosi usložnjavanju ukupne situacije. Naravno da se sudske odluke ne komentarišu i da reba imati mnogo više argumenata i treba vidjeti obrazloženje zašto je sud odbio pritvor. Ali isto tako ja mogu da kažem komparaciju sa, u sličnoj situaciji je bio generaln Savčić, generaln srpskog naroda. Koji je po ocjeni Suda i Tužilaštva prekršio određene norme koje su mu izrečene”, kaže Župljanin.

Atif Dudaković je, kao bivši komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH, optužen za stravične zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Krupe i Sanskog Mosta. Tereti se za ubistva više od 300 Srba, progone i zlostavljanja civila, ratnih zarobljenika, kao i uništenje pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. Pored njega, optuženo je još 16 pripadnika Petog korpusa tzv Armije BiH. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...