DONIJETA ODLUKA: Koalicija ’’Dogovor za Bijeljinu’’ kreće u OPOZIV Ljubiše Petrovića

Datum:

Share post:

Koalicija ’’Dogovor za Bijeljinu’’ donijela Odluku da se krene u proceduru opoziva gradonačelnika Bijeljine

Portal Dešavanja u Bijeljini saznaje da je Koalicija ’’Dogovor za Bijeljinu’’ danas (srijeda, 11. januar 2023.) upravo završila sastanak i jednoglasno potvrdila stav bijeljinskog SNSD da se krene u proceduru opoziva gradonačelnika Bijeljine.

U Bijeljini je sinoć (utorak, 10. januar 2023.) održan prošireni sastanak Gradskog odbora SNSD Bijeljina.

Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini na proširenoj sjednici Gradskog odbora SNSD Bijeljina je jednoglasno usvojena Odluka da se u skladu sa Zakonom pokrene procedura opoziva Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

SNSD: Stekli se uslovi za opoziv Gradonačelnika Bijeljine

Nakon rasprave jednoglasno je usaglašeno da su se stekli uslovi da se krene u opoziv u skladu sa zakonom propisanim uslovima, Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, i uz saglasnost proširenog Gradskog odbora SNSD Bijeljina sa svim Mjesnim odborima.

Portal Dešavanja u Bijeljini saznaje da je Koalicija ’’Dogovor za Bijeljinu’’ danas (srijeda, 11. januar 2023.) upravo završila sastanak i takođe jednoglasno potvrdila stav bijeljinskog SNSD da se krene u proceduru opoziva gradonačelnika Bijeljine.

Koalicuju Dogovor za Bijeljinu koju predvodi SNSD čine još, SDS Semberija, DEMOS, SP, US, Pokret za Bijeljinu, RSS,SDA, a priključili su im se i odbornici DNS i NPS (25 od 31 odbornika u SG Bijeljina).

Na sastanku koji je održan 23. decembra 2022. godine u bijelinskom SNSD jednoglasno je usvojen zaključak da kandidat, pod uslovom da prođe opoziv aktuelnog Gradonačelnika Bijeljine mora biti iz bijeljinskog SNSD.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina, je na konferenciji za medije (30. decembar 2022.) nakon završene 18. sjednice Skupštine Grada Bijeljina, javno pozvao odbornike Skupštinske većine da započnu sa inicijativnom za opoziv Gradonačelnika. 

„Što se tiče opoziva, 16. novembra 2020. godine, čim je osvanuo 16. novembar, odmah su krenule priče o opozivu. Evo, na kraju 2022. godine, ja ih pozivam, ja ih izazivam, sve odbornike skupštinske većine da se ne igraju više sa papirima, sa medijima, nego da krenu u obračun. Najviše mi je žao onih 150.000 KM narodnog novca koji su danas ovde preusmjerili ka Skupštini grada u namjeri da se obračunavaju sa Gradonačelnikom. Odgovorno poručujem, izazivam, neka se drznu to da urade i osjetiće duh naroda, jer narod uvijek je odlučivao i odlučivaće“, rekao je tada Petrović, govoreći o opozivu. (30. decembar 2022.)

– Priča o njegovoj smijeni je stara skoro koliko i njegov mandat, tako da se to spominje u Bijeljini već dvije godine. Mislim da do toga, ipak, neće ni doći, čim se o tome toliko priča. Oni koji imaju 25 od 31 odbornika da su za taj opoziv pokrenuli bi ga odavno. Imaju većinu da donesu odluku o tome i ne vidim zašto bi se dizala tolika tenzija i pompezno najavljivala, kada sve mogu lako – rekao je krajem decembra 2022. godine predsjednik Gradskog odbora PDP Slaviša Mraković.

PROCEDURA OPOZIVA

1.Gradonačelnik u roku od 15 dana od dana prijema prijedloga za opoziv, dostavlja Skupštini svoje mišljenje o predlogu za opoziv. (član 188. stav 4. Poslovnika o radu Skupštine Grada Bijeljina („Službeni glasnik Grada Bijeljine“, broj 11/17).

2.Postupak opoziva sprovodi se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu odluke o pokretanju postupka za opoziv načelnika. (član 45a. stav 1. Izbornog zakona Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 34/02, 35/03, 24/04, 19/05, 24/12, 109/12, 45/18 i 18/20)).

3.U slučaju prestanka mandata načelnika opštine opozivom, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora, u skladu sa zakonom.

Odlukom o raspisivanju prijevremenih izbora utvrđuje se tačan datum održavanja izbora.

Prijevremeni izbori održaće se u roku od 90 dana od dana prestanka mandata načelnika, u skladu sa zakonom.

Mandat načelnika izabranog na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima. (član 46. Izbornog zakona Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 34/02, 35/03, 24/04, 19/05, 24/12, 109/12, 45/18 i 18/20)).

Jedno je sigurno, građane Semberije očekuje ‘’vrela politička zima’’ i ’’turbulentno proljeće’’!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...

VRIJEME DANAS svježije uz moguće naoblačenje

Ujutru promenljivo uz sunčane periode i hladno, u višim predelima mraz, a slab mraz je moguć i ponegde...