DONATORSKO VEČE ZA REKONSTRUKCIJU HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE U MAČKOVCU 24. JULA

Datum:

Share post:

Crkvena opština Mačkovac uz podršku opštine Lopare organizuje donatorsko veče za potrebe rekonstrukcije Hrama Rođenja Presvete Bogorodice najavio je starješina hrama protonamjesnik Duško Đurić.

Đurić je naveo će donatorsko veče biti održano u ponedjeljak 24. jula 2023. godine od 20:00 časova u svečanom salonu Helvecija u Loparama.

On je rekao da najavljena obnova hrama obuhvata presijecanje zidova, stubova i svih dodirnih tačaka sa tlom, ugradnju izolacije u zidove radi sprečavanja kapilarne vlage, iskopavanje kompletne površine crkve, stavljanje tampona, izrada armirane ploče debljine 15 centimetara, razvođenje podnog grijanja, izradu glazure i na kraju ugradnju mermerne podloge.

Za potrebe grijanja biće ugrađen veliki klima uređaj na principu vazduh-vazduh, kao i dva kolektora za hlađenje u toku ljetnjeg perioda.

Gradnja hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Mačkovcu počela je 1913. godine. Neimar je bio Niko Mitrović iz Tuzle.

Nema podataka ko je osveštao temelj hrama 12. jula 1913. godine ali hram je sagrađen zalaganjem i trudom tadašnjeg parohijskog sveštenika Mihaila Jovanovića, paroha jablaničkog i Riste Mitraševića, paroha mirosavačkog, a uz posebnu pomoć dvojice odbornika Gligora Obrenovića iz Kozjaka i Uroša Uroševića iz Lopara.

Gradnja je završena 1914. godine. Hram je osveštao mitropolit zvorničko-tuzlanski Ilarion Radonić 26. oktobra 1916. godine.

Tokom svoje stogodišnje istorije hram je obnavljan nekoliko puta.

Posljednja obnova bila je 2000. godine. Nakon obnove hram je činom obnovljenja osveštao episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Ikonostas od jelovog drveta izrađen je 1922. godine u radionici Toše Kovačevića u Zagrebu.

Ikone u baroknom stilu na ikonostasu djelo su nepoznatog autora. Hram je živopisao Dragan Bjelogrlić iz Novog Sada od 1982. do 1984. godine

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...