Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja, Bolnica “Svveti vračevi” i Udruženje kardiloga Republike Srpske, realizovali su tradicionalnu aktivnost, preventivne preglede (mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska). Predsjednica Udruženja kardiologa RS prim. dr Milica Lovrić istakla je da je ovaj datum veoma značajan, jer doprinosi podizanju svijesti stanovništva o kardilovaskularnim oboljenjima.

-Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrtosti u svijetu, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje umire oko 20, 5 miliona ljudi od ovih oboljenja. To su moždani i srčani udari, a oko 80 posto prevremenih smrti se može  spriječiti ukoliko korigujemo faktore rizika i na vrijeme liječimo takve pacijente. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je “Koristimo srce za akciju”, a to znači da moramo više voditi računa o svom zdravlju, da se pojedinačno osnažimo i preduzmemo preventivne korake. Zdrav način života podrazumijeva uravnoteženu ishranu, podizanje stepena fizičke aktivnosti, smanjenje unosa duvana i alkohola, a takođe je potrebno i obavljati preventivne preglede, jer rana dijagnostika je veoma bitna u održavanju zdravlja”, rekla je prim. dr Lovrić i istakla da ministarstvo zdravlja i FZO RS, imaju akcioni plan za prevenciju hroničnih, nezaraznih bolesti, u okviru kog je i plan za kardiovaskularne bolesti. Ona je naglasila da Udruženje kardiologa RS zajedno sa Udruženjem doktora porodične medicine, a u saradnji sa ministarstvom zdravlja i FZO RS, realizuje brojne projekte na temu prevencije i liječenja kardiovaskularnih oboljenja.  Nečelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja, dr Zoran Vasilić podsjetio je da ova zdravstvena ustanova dugi niz godina obilježava ovaj značajan datum.

-Preventivnih aktivnosti svakodnevno obavljamo tokom godine. U ambulantama Porodične medicine i Centru za prevenciju radimo preventivne preglede i savjetovanje naših sugrađana, na koji način da suzbijanjem faktora rizika, sačuvaju zdravlje. Takođe, radimo i na ranom otkrivanju oboljenja, a ukoliko otkrijemo pacijente sa povećanim rizikom, to dalje rješavamo sa kolegama u Bolnici “Sveti vračevi”, sa kojima imamo odličnu saradnju. Mi smo prije, oko tri mjeseca, potpisali i jedan ugovor koji se odnosi na “Projekat zdravih zajednica u BiH”, a koji se realizuje sa ministarstvima zdravlja RS, FBiH i Ambsadom Švajcarske, što podrzumijeva brojne aktivnosti u suzbijanju masovnih nezaraznih oboljenja, uključujući i kardiovaskularna. Bitno je da pojedinačno vodimo računa o svom zdravlje, da korigujemo faktore rizika i da idemo na preventivne preglede, jer to je najbolji način da se zdravlje sačuva”, rekao je dr Vasilić i dodao da ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana srca prvi put organizuje u sardnji sa Udruženjem kardiologa RS i Bolnicom “Sveti vračevi”. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име