Dom naroda da se još izjasni: Povećanje praga za PDV sistem moguće od 2024.

Datum:

Share post:

Preduzetnici u Republici Srpskoj vjeruju da će od Nove godine prag za ulazak u PDV sistem biti duplo veći, što će znatno rasteretiti njihovo poslovanje.

Predstavnički dom je, naime, usvojio zakonske izmjene o povećanju ovog praga sa 50.000 na 100.000 KM, ali je ostalo još da se o ovom značajnom pitanju za male privrednike izjasni Dom naroda Parlamenta BiH.

– Ma, prihvatiće to oni sigurno. Ne postoji nijedan razlog da odbiju. Zaista je u pitanju opstanak velikog broja preduzetnika u cijeloj BiH – ocjenjuje za Srpskainfo Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS.

Rok za podnošenje prijava za plaćanje PDV

Dom naroda može da prihvati, odbije ili da izmijeni predviđeni Zakon o izmjenama Zakona o PDV, po kojem se predviđa povećanje praga za ulazak u sistem PDV.

– Po mojim informacijama, ostalo je samo da li će biti pomjeren rok za podnošenje prijava za plaćanje PDV, odnosno da li će ostati do 10. u mjesecu ili će biti do kraja mjeseca za prethodni mjesec – navodi Bratić.

Ove zakonske izmjene u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Predstavničkog doma Darko Babalj i Mladen Bosić, a nakon što su preduzetnici širom Bosne i Hercegovine zahtijevali da se poveća prag za ulazak u PDV sistem.

– Po sili prilika, mnoge kolege su prošle godine ušle u ovaj sistem, odnosno zbog visoke stope inflacije. Nije suštinski bilo boljeg poslovanja, već poskupljenja, a prag za ulazak u PDV sistem je ostao isti – objašnjava Bratić.

Podsjeća da se ovaj prag nije nikako mijenjao od kada je stupio na snagu Zakon o PDV, odnosno od 2006. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Danas je SLAVA Sveti Joakim i Ana

POVEZANE VIJESTI

Danas je SLAVA Sveti Joakim i Ana

Danas je slava Sveti Joakim i Ana, dan posvećen roditeljima Bogorodice Marije. Iako praznik nije obilježen crvenim slovom, u...

Filmovi „Ričard Roda 2“ i „Pravednik 3“ 28. septembra u Centru za kulturu „Semberija“ (foto)

- FILM "RIČARD RODA 2" 28.09.2023. u 18:30 Centar za kulturu "Semberija" Cijena ulaznice: 5 KM - FILM "PRAVEDNIK 3" 28.09.2023. u 20:00...

Na današnji dan – 22. septembar

1241. - Islandski pisac i istoričar Sturulson Snori, autor najobimnije sage o norveškim kraljevima, ubijen je u atentatu...

Dnevni horoskop za 22. septembar

OVAN POSAO: Ne smete biti uznemireni zbog posla. Veliki ste organizator i svi očekuju od vas da budete stabilni. Izbegavajte...