Dokumentarni film o Gardi ''Panteri'' i mural sa likom MAUZERA I PANTERA u Bijeljini

Datum:

Share post:

O ratnom putu Specijalne brigade Garda “Panteri” snima se dokumentarni film, a likovi komandanata Ljubiše Savića i Branka Pantelića biće oslikani na muralu u centru grada.
 

Nemanja Čekić, autor portala “Dedovina” iz Novog Sada koji se bavi nacionalnim radom i autor dokumentarnog filma o Gardi “Panteri”, smatra da nijedan junak otadžbinskog rata ne treba da bude zaboravljen.


Nemanja Čekić

 

Čekić je rekao da istinu o borbi i herojima Vojske Republike Srpske treba njegovati za buduće generacije, kroz multimediju novog vremena i za široku populaciju.

Čekićevi roditelji su porijeklom iz Republike Srpske, a njegov ujak je sa 19 godina poginuo na Treskavici kao pripadnik Garde generala Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske.

“Bio je zarobljen i ubijen u zarobljeništvu, ne smijemo zaboraviti srpske žrtve, narod treba da pamti”, poručio je Čekić.

TESTNA REKLAMA

Predsjednik Udruženja veterana Garde “Panteri” Petar Cvijetinović naveo je da je kroz sastav ove elitne ratne jedinice Vojske Republike Srpske prošlo 2.660 boraca, poginuo je 101 borac, 858 je ranjeno, a 201 je preminuo nakon rata.

Garda je odlikivana Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde.


Petar Cvijetinović

 

“Komandant Garde Branko Pantelić Panter poginuo je 1992. godine u borbama na Mejevici, a komandant Ljubiša Savić Mauzer mučki je ubijen 2000. godine”, podsjetio je Cvijetinović.

Murale ratnih heroja oslikavaju pripadnici neformalne grupe Omladina sa Bogdanović placa u Bijeljini, koji su se na taj način pridružili popularisanju srpskih junaka iz proteklog rata među mladima.

Mural ratnih vođa nastaje na zidu u centru Bijeljine, u neposrednoj blizini kancelarije Udruženja veterana Garde “Panteri”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...