Cijene u Turskoj se približavaju onima u Hrvatskoj. Sedmodnevni odmor u Turskoj za dvije osobe košta od 1.800 do 2.050 evra, ali Turska i dalje ima svoje stalne mušterije.

Zahvaljujući čistom Jadranskom moru, prekrasnim obalnim gradovima i ugodnoj klimi, Hrvatska je izuzetno poželjna turistička destinacija. Međutim, sa porastom popularnosti dolazi i do poskupljenja, pa su građani Bosne i Hercegovine, barem oni koji sebi mogu priuštiti da odu na odmor, uprkos tome što im je obično potrebno nekoliko sati da stignu do Jadrana, počeli da traže na drugim, povoljnijim lokacijama. Godinama se pričalo o visokim cijenama na hrvatskom primorju, što je mnoge Bosance i Hercegovce odvratilo od komšija, te su počeli da traže alternativu za letovanje.

U Makarskoj je tokom ljeta bilo na hiljade turista iz Bosne i Hercegovine. A danas ih, kažu iznajmljivači, gotovo da i nema. Sada su tu Mađari, Italijani, Česi, oni koji sebi mogu da priušte skupe odmore. Građani Bosne i Hercegovine ne dolaze jer si ne mogu priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako je prosječna mjesečna plata isplaćena u BiH za april 2024. godine iznosila 1.374 KM (702,5 evra), a sindikalna potrošačka korpa koju je obračunao Savez samostalnih sindikata BiH za maj 2024. iznosi 2.950,10 KM (1.510 evra), onda je računica jasno. Većina građana Bosne i Hercegovine ne može sebi priuštiti odlazak na more u Hrvatsku.Četvoročlana porodica koja ovog ljeta odluči da provede sedmodnevni odmor na Makarskoj rivijeri moraće izdvojiti od 900 do 2.500 KM (460 do 1.300 evra) samo za smještaj, u apartmanima, dok smještaj sa doručkom u hotelima trenutno košta između 2.700 i 6.700 KM (1.400 i 3.500 evra). Međutim, na gore navedenu cijenu treba dodati i cijene hrane i pića, a za ručak ili večeru sa pićem u restoranu biće potrebno izdvojiti minimalno 120 KM (60 evra) za četiri osobe, ako oni žele testenina, rižoto ili ćevapi. Za nešto drugo na meniju, recimo ribu ili meso, potrebno je izdvojiti znatno više novca, a kada se tome dodaju kolači ili sladoledi, jedan obrok za četvoro košta oko 200 KM (100 evra). Međutim, u jeku sezone, odnosno u julu i avgustu, biće potrebno izdvojiti više novca za smeštaj, a da cijene ove godine vrtoglavo rastu potvrđuju dostupne informacije na stranicama za rezervaciju smeštaja, koje jasno pokazuju da je sedmodnevni smještaj za četiri osobe u julu i avgustu skuplji za nekoliko stotina maraka, pa čak i za 1.000 do 2.000 KM (500 do 1.000 evra) u hotelima u odnosu na jun.

To nisu svi troškovi, jer vam je ipak potreban neki vid prevoza da biste došli do Makarske. Nakon smještaja i prijevoza slijede cijene hrane koje su previsoke za bh. potrošače. Da nije problem u cijenama na Jadranu, vidi se i iz publikacije nemačkih statističara. Naime, kako je prije desetak dana objavio Federalni zavod za statistiku u Visbadenu, troškove hotelsko-gastronomskih usluga u Hrvatskoj stanovnici te zemlje plaćaju u prosjeku 18 odsto manje nego u zemlji. Dok cijene na Jadranu bjesne, građani BiH se okreću Turskoj, Tunisu ili Egiptu. U agencijama kažu da prodaja aranžmana ide odlično. U Relaks tursu napominju da je ove godine najatraktivnija destinacija Hurgada zbog povoljnih cijena u odnosu na sadržaje koje nudi.

– Manje je interesovanje za Tursku zbog viših cijena ljetovanja, dok su građani BiH tražili jeftinije alternative, poput Egipta i Tunisa – navodi agencija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име