Dogovorena raspodjela 36 pozicija na nivou BiH

Datum:

Share post:

Zna se ko će kojeg direktora imenovati: Dogovorena raspodjela 36 pozicija

Dogovoreno je da Centralnu banku BiH u narednom periodu vodi kadar stranaka osmorke. Regulatorna agencija za komunikacije ostaje SNSD-u, dok je IDDEEA pripala strankama osmorke. Agenciju za državnu službu vodiće kadar HDZ-a umjesto SNSD-a. Na čelu Agencije za lijekove biće kadar SNSD-a, saznaje Oslobođenje.

SNSD, HDZBiH i stranke osmorke na nedavnom koalicionom sastanku u Istočnom Sarajevu dogovorili su raspodjelu kadrova u državnim agencijama i institucijama. Tom prilikom postignuta je saglasnost da na čelu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ovaj put bude kadar SNSD-a. Dugo godina UIO je vodio kadar HDZ-a BiH.

MALA PERESTROJKA

Kako Oslobođenje saznaje, dogovoreno je da Centralnu banku BiH u narednom periodu vodi kadar stranaka osmorke. Regulatorna agencija za komunikacije ostaje SNSD-u, dok je IDDEEA pripala strankama osmorke. Agenciju za državnu službu vodiće kadar HDZ-a umjesto SNSD-a. Na čelu Agencije za lijekove biće kadar SNSD-a. Kancelariju za reviziju institucija BiH vodiće kadar HDZ-a, Direkciju za evropske integracije osmorke, a Kancelariju za veterinarstvo kadar SNSD-a.

Direktorska pozicija Centralne jedinice za harmonizaciju u Ministarstvu finansija i trezora pripala je SNSD-u, kao i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo. Kadar HDZ-a će ostati na čelu Agencije za pružanje usluga u vojnoj plovidbi (BHANSA), Agenciji za statistiku te Institutu za intelektualno vlasništvo. Institut za istraživanje BiH, koji je vodio kadar iz reda bošnjačkog naroda, preuzima SNSD, dok je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta ostala Bošnjacima i direktor je u nadležnosti stranaka osmorke. Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje te Institut za akreditaciju će voditi kadar HDZ-a.

Ranije je lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da će OBA ostati Bošnjacima, SIPA Srbima, a Granična policija Hrvatima

Na čelu Kancelarije za zakonodavstvo biće kadar stranaka osmorke, Fonda za povratak SNSD-a, a Agenciju za osiguranje depozita vodiće kadar HDZ-a. Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te Agencija za javne nabavke pripala je strankama osmorke. Osmorki je pripao i BHMAC te Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave.

Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, kao i Agenciju za unapređenje stranih investicija vodiće kadar SNSD-a. SNSD i pripadajuće mu stranke odrediće i vrh Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Agencija za bezbjednost hrane BiH pripala je strankama osmorke, dok je Regulatorni odbor željeznica BiH te Arhiv BiH pripao SNSD-u. Agenciju za rad i zapošljavanje, kao i Agenciju za policijsku podršku vodiće kadar stranaka osmorke. HDZ-u i njegovim partnerima pripale su vodeće pozicije Službenog glasnika BiH, Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost te Direkcije za ekonomsko planiranje.

VRAĆA LI SE DŽUVO?

Ranije je lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da će OBA ostati Bošnjacima, SIPA Srbima, a Granična policija Hrvatima. Služba za poslove sa strancima, prema dogovoru, pripala je SNSD-u, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH strankama osmorke, a Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH HDZ-u BiH.

O imenima se javno još šuška. Nezvanično se spominje da bi na poziciju direktora UIO BiH, koju još vodi Miro Džakula iako mu je mandat istekao prije gotovo tri godine, trebao doći tek imenovani državni ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, dok bi Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, umjesto Mirsada Vilića, navodno trebao voditi Nusret Selimović, trenutni komesar MUP-a KS-a.

Nezvanično je i da će SIPA ostati pod komandom Darka Ćuluma, kojem mandat ističe u julu naredne godine. Za vrh OBA BiH pominjalo se više kandidata, najčešće Almir Džuvo, koji je nekada bio na čelu institucije i dobro sarađivao sa zapadnim zemljama, te Erduan Kafedžić, aktuelni šef Kancelarije za borbu protiv korupcije u KS-u. Favorit za Službu za poslove sa strancima je Žarko Laketa, kome je, nezvanično saznajemo, konkurent Saša Kablar.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com/oslobođenje.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...