БАЊАЛУКА, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се здравственим установама и педијатрима у Српској жели обезбиједити све што је потребно да би се успјешно борили са изазовима.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se zdravstvenim ustanovama i pedijatrima u Srpskoj želi obezbijediti sve što je potrebno da bi se uspješno borili sa izazovima.

„Ovo je jedan od trenutaka koji izaziva sreću i zadovoljstvo, jer je činjenica da smo uspjeli uraditi nešto što nije niko u regionu“, rekao je Dodik u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske /UKC/ gdje je za porodilišta u Srpskoj uručio inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi, nabavljene sredstvima prikupljenim na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“.

On je naglasio da se ovom akcijom žele okupiti svi ljudi i institucije kako bi bilo iskazano ljudsko dostojanstvo, jer se želi reagovati na izazove i probleme.

Počela svečanost povodom dodjele inkubatora

Dodik je istakao da su sporovedene mnoge humanitarne akcije čime je Srpska pokazala da je odgovorno društvo, što će i ostati.

„Spasiti jedno dijete, znači spasiti svijet. U posljednjoj akciji najveći lični donator sa 20.000 KM bila je Dragica Stojanović i zahvalan sam joj na tome. Ovo će biti pomoć za djecu kojoj je neophodna jer će im biti spaseni životi. Krajem ove godine imaćemo još jednu akciju“, istakao je Dodik.

On je podsjetio da se donatorskim večerima „S ljubavlju hrabrim srcima“ skupi oko milion KM za rješenje mnogih problema, a da napor pojedinaca da daju lična sredstva pokazuje da je Srpska odgovorno društvo.

„Svaki put kada organizujemo akciju razmišljamo kako to modelirati i kako novac upotrijebiti. Zdravstveni sektor u Republici Srpskoj razvijamo i opredijelili smo se da izgradimo nove bolnice, a neke i da adaptiramo. Želimo da izgradimo bolnicu u Trebinju, rekonstruišemo one u Gradišci i Zvorniku i u Prijedoru“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska, uprkos izazovima, stabilna, da će uspješno izvršiti finansijske obaveze u ovoj godini, a isto tako planira ih i za narednu.

Dodik je napomenuo da je Srpska izložena političkoj eliminaciji i da svi moraju da toga budu svjesni jer to znači da žele da joj oduzmu sve funkcije, a da centar odlučivanja bude premješten u federalno Sarajevo.

On je naveo da je u globalnim centrima moći odlučeno da se vrši centralizacija i unitarizacija BiH, a da Srpska bude svedena na protokolarni dio.

„Moramo se izboriti da ostanemo ono što jesmo, ali i da budemo još samostalniji. To nije kriminalno, nego legitimno i legalno. Tražimo da upravljamo resursima koje imamo, a jedno od pitanja jeste priča o imovini. To znači da bi Srpskoj pripale bolnice koje je ona izgradila svojim sredstvaima, a da bi, recimo, novčana sredstva za UKC bila prenesena na fondove na nivou BiH“, rekao je Dodik.

On je ponovio da je imovina ključna, jer ako nje nema nema ni države, te naveo primjer BiH te da zbog toga u nekim dalekim kancelarijama kažu da treba premjestiti vlasništvo imovine na druga mjesta.

Dodik je danas u UKC-u Srpske uručio inkubatore i opremu koji su nabavljeni iz sredstava prikupljenih na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, koja je održana pod njegovim pokroviteljstvom u decembru prošle godine.

Oprema je uručena rukovodstvima bolnica u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Foči, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Trebinju, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, kao i bolnica u Gračanici na Kosovu i Metohiji i Livnu u Federaciji BiH.

Uručeni inkubatori i oprema nabavljena od sredstava prikupljenih na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“ – Dio opreme dobija i bijeljinska Bolnica

Prvo donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti. U godinama koje su dolazile armija humanitaraca stajala je uz djecu sa poteškoćama u razvoju, mališane oboljele od dijabetesa, djecu sa autizmom, potom za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, kao i za oboljele od rijetkih genetskih oboljenja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име