DODIK – VUČIĆ: Beograd zahtjeva da se prekinu prijetnje nestankom Republike Srpske

Datum:

Share post:

Srbija zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija BiH , proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
 
Vučić se u Beogradu sastao sa Dodikom, koji ga je obavijestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te uputio jasne zahtjeve i molbe Srbiji, koje Vučić smatra legitimnim.

Predsjednik Srbije je saslušao Dodika i zamolio ga da u narednim danima i nedjeljama upotpuni svoje zahtjeve koje predsjednik Srbije smatra legitimnim, saopšteno je iz pres- službe predsjednika Srbije.

On je zaključio da Beograd smatra da odnosi Srbije i BiH mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

Vučić je u svom odgovoru predsjedavajućem i srrpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i Republici Srpskoj.

TESTNA REKLAMA

Vučić je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona evra /40 miliona KM/, te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške narodu u Republici Srpskoj.

Srbija, dodaje se u saopštenju, smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije narušavala niti će to činiti.

Ali, kako se dodaje, Srbija zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Vučić i Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...