DODIK: Trajno prezentovati činjenice o boravku Srba na području Tuzle

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je sinoć u Bijeljini, gdje je prisustvovao tradicionalnom druženju Tuzlaka, da treba trajno dokumentovati i prezentovati činjenice o boravku Srba na području tuzlanske regije.

Dodik je podsjetio da je više od 80.000 Srba sa područja Tuzle moralo da napustilo taj prostor u proteklom ratu.

On je istakao da je ovo druženje lijep povod za okupljanje Tuzlaka koji su u proteklom ratu napustili područje tuzlanske regije pod naletom tadašnjih muslimanskih jedinica, jer nisu bili sigurni da mogu da nastave život u Tuzli, pa su odabrali da nastave život širom svijeta, a najviše u Bijeljini i u Srbiji.

„Ovo je lijep povod da se nađu, a i nama prilika da podržimo njihove aktivnosti, da se očuvaju činjenice o boravku Srba na tim prostorima. Ono što čini Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini mi želimo da podržimo i da se nađe način da se trajno dokumentovuju i prezentuju činjenice o prisustvu Srba na tom prostoru“, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

On je napomenuo da je rađena edicija „Svjedoci stradanja“ s ciljem da se doprinese njegovanju kulture sjećanja o stradanju srpskog naroda tuzlanske regije i dodao da će biti nastavljena podrška takvim aktivnostima.

Dodik je dodao da treba da bude promovisano i to da se Tuzlaci vrate u zavičaj bar jednom godišnje, da se napravi neko kultno mjesto u vezi sa tim, jer je to najbolji način da ljudi rasuti širom svijeta ne izgube sjećanje na to odakle potiču.

Tradicionalno druženje Tuzlaka organizuje Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, koje je osnovano 2015. godine.

Srbi, predratni stanovnici tuzlanske regije, nakon ratnog stradanja na prostoru sadašnje FBiH, uglavnom su naseljeni u Bijeljini, Zvorniku i Ugljeviku u Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...