DODIK: Predložiću ograničavanje diskusije o tačkama dnevnog reda u NS RS

Datum:

Share post:

Na prvom septembarskom zasjedanu zatražiću promjene Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, koje će onemogućiti degradaciju te institucije, poručuje lider SNSD-a Milorad Dodik.

Niko, kaže, neće biti spriječen da govori, a cilj je da se ne ponavljaju prepucavanja, poput onih koja su viđena na posljednjoj, posebnoj sjednici.

Po uzoru na druge Parlamente trebalo bi da se, smatra Dodik, ograniči diskusija oko jedne tačke dnevnog reda, ali i vrijeme koje bi partije imale za diskusiju.

"Ozbiljni parlamenti u svijetu imaju, recimo, oko jedne tačke dnevnog reda vrijeme u kome se bave tom pričom. Može da govori jedan u ime partije ili pet, ali svakako imaju svoje vrijeme i to je gotovo. Tako da i to treba učiniti i vratiti dignitet Parlamentu i skloniti ovu lakrdiju koja je skrnjavljenje procedura", rekao je Dodik.

TESTNA REKLAMA

Da poslovnik treba dovesti u red, smatara i skupštinsko rukovodstvo. Zajednička komisija koju bi činili poslanici vlasti i opozicije mogla bi da nađe rješenja da se zavede red a ne guši diskusija.

"Neki bitni pojmovi nisu definisani, npr, sama replika nije definisana kao pojam šta znači jer se često dešava da neko samo nečije ime kaže i u pozitivnom kontekstu, a da taj neko onda ima pravo i na repliku, ističe Milan Petković potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Iz opozicije poručuju da bilo kakvo ograničavanje predstavlja diskriminaciju. U SDS-u kažu da Poslovnik treba poštovati, a ne mijenjati.

"Narodni poslanici treba da imaju jednak tretman, dakle i pozicija i opozicija. Nažalost, to nije sada slučaj", kaže Davor Šešić, poslanik SDS-a u NS RS.

PDP-ovci kažu da bi ograničili vrijeme izlaganja jedino gostima u Parlamentu.

"Treba voditi računa da Parlament bude mjesto gdje će ljudi vidjeti svoje legalno izabrane predstavnike šta god da rade i pričaju uz određenja pravila", kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske izmijenjen je posljednji put prije dvije godine. Predviđa deset minuta diskusije, repliku dva puta i jedan krivi navod.

Poslanici imaju pravo i da se pozovu na povredu Poslovnika što se često pretvara u nastavak diskusije, replika i svađa.

U Srbiji se vrijeme za diskusiju raspoređuje na poslaničke grupe srazmjerno broju poslanika. Slično je i u Hrvatskoj gdje poslanici, u zavisnosti koliko njihova stranka ima poslanika u Saboru, mogu da govore od pet do 15 minuta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...