epa07294235 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Milorad Dodik (L), during their meeting in Belgrade, Serbia, 17 January 2019. Vladimir Putin arrived on official visit in Belgrade. EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Kazanju da je odnos Srpske i Ruske Federacije zasnovan na ekonomijama dvije zemlje, kojim je Zapad uveo sankcije, ali to nije bilo dovoljno da uništi privredu i dobru saradnju.

On je rekao da je i ranije dolazio u pomenuti grad.

– Ranije sam dolazio u ovaj grad. Ovo ne možete da prepoznate. Malo koji narod i država ovo može da prepozna. Vidite savremene auto-puteve, nove gradove i univerizete. Ne možete da vidite čak ni prešarane fasade. To primjećujem jer to volim da vidim – rekao je Dodik Srni i RTRS u Kazanju, odgovarajući na pitanje šta će biti tema razgovora sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da Rusija pokazuje odlučnost da se suprotstavi pritiscima, koji su doveli do toga da je bila primorana da, braneći svoje interese, uđe u sukob sa Ukrajinom.

– Poznat je pristup Zapada i oni razmišljaju na način ako hoće da vladaju ovim dijelom svijeta moraju učiniti sve da Rusi i Ukrajinci međusobno ratuju, i to do nemogućnosti da se ikada pomire. To su Rusi shvatili – istakao je Dodik.

Kaže da je u pozadini svega činjenica da mnogi žele da ovladaju resursima Rusije, od nafte do gasa, što su oni itekako shvatili i prepoznali.

– Rusija je ovdje napadana još od vremena Napoleona. To su radili i drugi vladari koji su htjeli zauzeti Moskvu i resurse koje Rusija ima. To je radio i Hitler – naveo je Dodik.

On je ukazao na činjenicu da je Zapad sve radio da ponizi Rusku Federaciju, te je naveo da postoji i strateška projekcija koja govori o tome da ko vlada Evroazijom zapravo vlada i svijetom.

– Htjeli su da se Rusija rasparča u pet država. Rusija to nije htjela i odlučila se za Vladimira Putina. Onda kreće hajka na Putina. On je diktator i slično – naglasio je Dodik.

On je naveo da, za razliku od Rusije, to kod nas nije bio slučaj.

– Propali su veliki kombinati i odlučili su se za privatizaciju. To žele da urade i u Rusiji gdje su sve kompanije u državnom vlasništvu – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja posjetu Kazanju, prijestonici Tatarstana, gdje će prisustvovati do sada najvećem Samitu šefova država BRIKS-a.

Republika Srpska pozvana je na Samit u ruskom Kazanju kao posmatrač.

Dodik je ranije rekao da će se na predstojećem Samitu, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra, sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim liderima zemalja koji promovišu vrijednosti koje odgovaraju i Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име