DODIK O DEKLARACIJI SDA: To je iluzija i priča o islamskoj državi

Datum:

Share post:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da najava SDA da će na sutrašnjem kongresu stranke usvojiti novu programsku deklaraciju predstavlja poruku kojom oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH.

– Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta – istakao je Dodik danas u izjavi novinarima u Drvaru, gdje je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio vrtić „Majka hrabrost“.
Dodik je rekao da je to njihova iluzija koju siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat, te poručio da Srpska to neće dozvoliti.

– Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci – da li je to antidejtonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH? – upitao je Dodik.
On je naglasio da ta deklaracija predstavlja atak na ustavni poredak BiH.
– Republika Srpska ne dijeli takva razmišljanja, ne idemo u NATO i ne želimo da se pravi unitarna BiH. Prije će se BiH raspustiti nego što će biti unitarna – rekao je Dodik i dodao da svaki potez kao unitarnosti BiH znači odvlačenje Srpske izvan BiH.

Dodik je naglasio da je područje Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Bosanskog Grahova srpski grunt i da je srpski narod naučio da su ovdje bili razni režimi i državni oblici, ali da su Srbi uvijek ostali na ovom prostoru, što je važno i što „moraju da nauče ovi iz Sarajeva“.

TESTNA REKLAMA

Prema Dodikovim riječima, priča političkog Sarajeva o BiH kao građanskoj državi je podmukla podvala.
– Oni misle da su oni većinski narod i da time imaju sva politička prava. Misle da su Srbi naivni i blesavi da bi pristali na to – rekao je Dodik i poručio da ima Republike Srpske, ima srpskog naroda i biće ga sve više na ovim prostorima.
Dodik je podsjetio da su stranci i razni strani fondovi dali ogroman novac za povratak Bošnjaka na područje Republike Srpske, ali da je to bilo selektivno, jer se postavlja pitanje šta su dali za povratak Srba u Federaciju, a odgovor je ništa.
Komentarišući neformiranje Savjeta ministara, Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno postavljeno.
– BiH je postavljena kao nakaradana država i nije trebalo da preživi 1996. godinu, ali je neko sklepao – dodao je Dodik i podsjetio na neustavne odluke visokih predstavnika u BiH koji su mijenjali Dejtonski sporazum korištenjem bonskih ovlaštenja.

Dodik je podsjetio i na to da je bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp ranije rekao da bonska ovlaštenja nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.
U prijedlogu deklaracije, koju bi sutra trebao da usvoji Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA „republika BiH“, afirmacija „bosanskog jezika“ kao „zajedničkog identiteta svih građana BiH“, uspostavljanje „vrhovnog suda BiH“, reforma policije…

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...

SERVISNE INFORMACIJE za 9. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...